In vervolg op ons blog met de klacht over mannen die allemaal een jongere vrouw zoeken, willen we ook op de klachten die van hun kant komen eens reageren. Mannen mailen ons namelijk met de opmerking dat vrouwen zoveel eisen stellen en dat die eisen vaak irreëel zijn.

Laten we voorop stellen dat deze klacht vooral zo ervaren wordt door het derde tekstblok in een profiel: verwachtingen van de man die ik zoek. Aangezien vrouwen over het algemeen makkelijker schrijven, beschrijven ze in dit tekstblok vaak in alle varianten wat ze van een man verwachten. Dat komt bij de mannen dan ‘eisend’ over. Zo’n hele wensenlijst lijkt op een checklist die door de vrouwen wordt afgevinkt als ze met iemand in contact komen. Dat die vrouwen best wel weten dat niet hun hele wensenlijst wordt vervuld en dat ze ook heel gelukkig kunnen worden met een man die daar niet helemaal aan voldoet, dat snappen de mannen dan weer niet: ‘Waarom schrijven ze dat dan allemaal op?’  Het lijkt dus vooral een kwestie van ‘mannen komen van Mars en vrouwen van Venus‘. Ofwel: de communicatie is niet helemaal op elkaar afgestemd.

Is dat wel zo? Is het alleen een kwestie van communicatie? Niet helemaal. Vrouwen maken zich over het algemeen een veel duidelijker en uitgebreidere voorstelling van de man die zij willen vinden. Naast een appetijtelijk uiterlijk (hoe dat dan ook gedefinieerd wordt), hebben ze ook al een ‘plaatje’ in hun hoofd en een gevoel in gedachten dat ze willen ervaren zodra ze die man zien. Dat dat natuurlijk iets subjectiefs is en in werkelijkheid helemaal niet zo hoeft te zijn, weten die vrouwen wel maar laten ze in hun tekst niet altijd doorschemeren. De stelligheid van formuleren is dan ook vaak hetgeen de mannen in de gordijnen jaagt of hen zoveel angst inboezemt dat ze niet reageren.

De vrouwen zeggen vervolgens meestal dat dat een prima selectiecriterium is. ‘Als hij hierdoor al afgeschrikt wordt, dan is het niet de ware.’  Zou kunnen. Toch is het misschien ook goed om eens na te denken over wat je wilt bereiken en hoe je dat het beste doet. Want als je wensenlijstje nou betekent dat je uitstraalt dat je zóveel wilt en daardoor minder contacten legt, zou het dan niet handiger zijn om ook aan te geven wat je te bieden hebt? Dat verzacht je ‘eisen’ en zorgt er ook voor dat de mannen een indruk krijgen van wat jij in een relatie te geven hebt, waarom het met jou zo leuk wordt. Dat maakt jou als vrouw toegankelijker en de mannen toeschietelijker.

De mannen zouden natuurlijk ook wat meer tussen de regels door kunnen leren lezen en kunnen leren inspelen op zo’n wensenlijstje. Een vrouw met wat haar op haar tanden (en een wensenlijstje) zoekt bij jou doortastendheid en misschien ook wel dezelfde bluf of lef. Dus als je op haar contactverzoek reageert zou je met een kwinkslag natuurlijk al jouw kwaliteiten, talenten, goede eigenschappen enzovoorts kunnen opsommen. Ga die strijd maar aan! Het kan dan best heel leuk en uitdagend worden om contact te leggen met elkaar.

Kern van ons verhaal is natuurlijk dat je het allemaal niet zo precies moet nemen. Kijk eens verder dan de letterlijke tekst en lees tussen de regels door of het een boeiend, interessant, mooi mens is dat achter dat profiel schuilt. Doe gewoon een contactverzoek of accepteer het contactverzoek dat je ontvangt en begin elkaar te ont-dekken. Net zoals jij het lastig vindt een profiel te schrijven, zo vindt de ander het lastig om een goed contactverzoek te doen. Kijk daar doorheen en leg contact. Pas dan kun je elkaar pas echt leren kennen!

We wensen je een gezond, sprankelend en ont-dekkend 2008 toe!