Ben je eindelijk tevreden over je profieltekst, volgt gelijk het dilemma van de foto bij het profiel! Een internetdater komt voor vele keuzes te staan. Wat zijn je afwegingen om al dan niet een foto bij je profiel te plaatsen?

Laten we dan maar beginnen met de argumenten die tegen het plaatsen van een foto pleiten:
a)    "iedere bezoeker die mijn profiel op een datingsite leest, kan me zien en dus herkennen"
b)    "er blijft weinig te raden over, ik houd het liever nog even spannend"
c)   "dan loop ik het risico dat ik alleen maar op mijn uiterlijk beoordeeld word"

De voordelen van het plaatsen van een foto zijn:

  1. meer reacties op je profiel
  2. maakt de indruk die de lezer krijgt, compleet
  3. door meerdere foto’s te plaatsen kun je diverse aspecten van jezelf laten zien, bijvoorbeeld in vrijetijds- en zakelijke kleding

Laten we je uit de droom helpen: de ideale beslissing is er niet. Dat neemt niet weg, dat je wel over een aantal aspecten kunt nadenken bij het maken van je keuze.

Herkenbaarheid
Zo weten we uit de praktijk dat bijvoorbeeld huisartsen of leraren er nogal eens de voorkeur aan geven nog even zonder foto op de site te staan. Best wel begrijpelijk, want hun maatschappelijke positie vraagt erom goed na te denken hoe hun patiënten of leerlingen hiermee om kunnen en willen gaan. Mensen met een wat minder in het oog springende, minder publieke functie hebben er over het algemeen wat minder moeite mee omdat de reacties op hun foto naar verwachting minder heftig zullen zijn.
Wil je absoluut anoniem blijven? Plaats dan geen foto. Heb je er minder moeite mee? Overweeg het zeker!*(zie voetnoot)

Verrassingsaspect
Er blijft inderdaad wat te gissen over als er (nog) geen foto bij je profiel staat. Dat heeft zijn voordelen, maar je kunt ook van een koude kermis thuiskomen. Flink wat mailtjes over en weer gestuurd en dan uiteindelijk tot de ontdekking komen dat ‘het plaatje’ je absoluut niet aanspreekt.
Ga in het geval van enkele keren mailen dan eerder over tot het maken van een afspraak om elkaar te zien of te bellen. Daarmee voeg je een extra dimensie toe om het ontdekken van elkaar vollediger te maken.

Beoordeling profiel
Natuurlijk is iedereen meer dan zijn of haar uiterlijk alleen. Het gaat uiteraard ook om het innerlijk, het karakter. Dat weet je wel, maar zodra er een foto bij een profiel staat, is de ‘lezer’ geneigd op basis van de foto al een beslissing te nemen. Jammer, want hoe vaak vind je van jezelf dat je goed op een foto staat?

Het kan nuttig zijn om eens uit te proberen wat het effect van een foto bij je profiel is. Soms leidt het tot meer contactverzoeken, soms ook niet. Het kan ook z’n uitwerking hebben op de inhoud van de contactverzoeken die je ontvangt. Met foto trek je soms wat meer mensen aan die louter op uiterlijk afgaan, zonder foto loop je het risico dat je tekst iemand niet aanspreekt waardoor je geen contactverzoek krijgt. Terwijl jullie wel bij elkaar zouden kunnen passen!
Laat je bij je keuze dan ook leiden door je eigen gevoel. Vind je uiterlijk belangrijk? Plaats dan een foto. Vind je innerlijk belangrijk? Maak dan een leuke tekst en kijk wat die doet.

Totaalbeeld
Als je in staat bent om een zo goed mogelijk totaalbeeld van jezelf te schetsen door een leuke tekst met een aantal (!) afwisselende foto’s, dan zal de kwaliteit van de reacties meestal wat hoger zijn. Zorg dan wel voor verschillende soorten foto’s, bijvoorbeeld een pasfoto en een foto waarop je hele postuur zichtbaar is. En bijvoorbeeld foto’s genomen in verschillende situaties (tijdens je sport, op een feestje, etcetera).

Over de foto’s zelf is ook nog heel wat te vertellen. Daar zullen we in ander blog nog eens op terugkomen. We willen je in ieder geval meegeven dat je vooral jezelf moet blijven. Als het voor jou niet goed voelt om een foto te plaatsen of te mailen, doe het dan niet en blijf bij je beslissing. Als je ‘m eenmaal hebt gemaild kun je dat niet meer terugdraaien. Aan de andere kant: ben ook niet te snel en laat de ander niet ‘schrikken’ door ineens (ongevraagd) een mail te sturen met een levensgrote foto; dat kan ook averechts werken.

Genoeg om over na te denken. We zijn benieuwd wat jullie verder nog willen weten over dit onderwerp. Dat kun je laten weten door een reactie te plaatsen of ons te mailen. Wil je bericht ontvangen wanneer het volgende blog verschijnt? Laat dan rechtsbovenin je e-mailadres achter, dan krijg je vanzelf bericht.

*(voetnoot) onder andere bij Relatieplanet, Lexa / Meetic, OneHello en
Iwannadate zijn foto’s altijd direct door bezoekers te zien. Bij
Parship en D-Date kun je alleen als je betalend deelnemer bent, foto’s
bekijken; bezoekers zien dus geen foto’s.