Je zult wel denken, wat is dat nu voor een titel van dat blog. "Geloof ik in ‘ons’? Hoezo ons, ik ben toch nog single?"

De vraag kwam bij ons op toen we deze week in Carré het concert van Boudewijn de Groot bijwoonden. Een mooie belevenis. Met zijn drieenzestig jaar weet hij zijn typische stijl van vroeger te vertalen naar een hedendaagse. Was hij toen de Nederlandse protestzanger die ons deed nadenken over de liefde en het Boudewijn_de_groot_2
materiële dat (volgens hem en Lennart Nijgh tevergeefs) werd nagejaagd, nu is hij de zanger die ons met andere ogen laat kijken naar de dingen die we zo vanzelfsprekend lijken te vinden. Zijn nieuwe songs op de CD "Lage Landen" zetten het ene moment een prachtige karikatuur neer (Achter de Hemelpoort) en bieden het andere ogenblik een indruk van zijn gedachten over de omgang met elkaar als partners (Altijd samen). En wanneer kwam de titel van dit blog dan bij ons op?

Na de pauze. Toen zong hij namelijk ook enkele van zijn oudere liedjes en daarbij kwam natuurlijk het hoog in de Top2000 scorende nummer Avond aan bod. Met het refrein riep hij die vraag bij ons op. Voor degenen die het niet kennen hieronder de tekst van het refrein:

Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij
    Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij
    Ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij

Geloof in jezelf als leuke, boeiende, lieve partner vormt de basis voor het vinden van je partner. Als je ervan overtuigd bent dat de ander met jou een leuk(er) leven krijgt, zul je dat ook uitstralen. En die uitstraling zorgt ervoor dat jouw profiel eruit springt tussen die vele andere.

Geloven in ‘ons’ wordt dan een logische volgende stap. Omdat jij gelooft dat je eraan toe bent jezelf met een ander te verbinden, maak je onbewust ook ruimte voor die ander. Ruimte in jezelf, ruimte in je leven. Je merkt dat je op een andere manier je tekstblok over de verwachtingen van je relatie gaat schrijven, misschien dat je zelfs ook wel de beschrijving van degene die je wilt vinden aanpast. Ineens ga jij (en gaat je profiel) uitstralen dat je nu graag iemand wilt ontmoeten die je partner kan worden. Je woordkeus laat zien dat je gelooft in ‘ons’, in een gezamenlijke toekomst.

Als je graag een partner wilt vinden, stel jezelf dan eens de vraag waarom het leuk is om jou als partner te hebben. Wat kun jij toevoegen aan het leven van die ander dat het aantrekkelijk maakt om met jou een relatie aan te gaan? (We bedoelen dat je eigenschappen en kwaliteiten opnoemt, het gaat hier niet om materiële zaken als een goede baan, een eigen huis enzovoorts.) Met dit lijstje in de hand kun je nog eens naar je profielteksten kijken en ze eventueel aanpassen. Je zult merken dat je geloof in ‘ons’ een andere dimensie krijgt en je weer een stapje dichter bij het vinden van je partner bent.