Als je voor het eerst gaat internetdaten kan het best eng zijn, net zoals je het eng kunt vinden om voor het eerst alleen een dancing binnen te gaan of op een feest waar je weinig mensen kent binnen te stappen. Je wilt er dan alles aan doen om je zo plezierig mogelijk te voelen en niet als muurbloem langs de kant te hoeven staan. Je onderneemt actie om je zo makkelijk mogelijk onder de aanwezigen te kunnen mengen: je ziet er leuk uit, stelt je open en stapt op mensen af om een praatje te maken. Het ijs is gebroken en je wordt opgenomen in het gezelschap.

Vandaag willen we een vraag behandelen die we heel vaak krijgen: ‘hoe voorkom ik een teleurstelling?’

Wat is een teleurstelling?
Eerst maar even duidelijk vaststellen wat een teleurstelling is. De een vindt het een teleurstelling als er weinig contactverzoeken worden ontvangen, de ander vindt het een teleurstelling als er geen relatie uit voortkomt. Weer een ander noemt de eerste afwijzende reactie op een contactverzoek een teleurstelling, terwijl een volgende dat pas bij tien afwijzingen doet. In dit blog hebben we het over de teleurstelling die je voelt als uit het internetdaten niet de partner voortkomt die je graag zou willen vinden.

Je kunt een teleurstelling nooit helemaal voorkomen; er zijn immers twee mensen nodig om tot een relatie te komen en als er een niet wil kan dat voor de ander teleurstellend zijn. Maar in de fase van kennismaken kan het maar beter duidelijk worden wat iemand wel of niet wil. Hoewel pijnlijk, dan liever nu dan na een langere periode van met elkaar omgaan.

Je kunt heel veel doen om een teleurstelling te voorkomen:

  1. zie het internetdaten als een mogelijkheid om iemand te vinden. Ga er op een normale wijze mee om, zorg dat het geen obsessie wordt. Geef jezelf de tijd en doe het internetdaten vooral op je gevoel. Ben je bewust dat je, door jezelf in te schrijven, al een heel goede stap hebt gezet: je hebt met jezelf afgesproken dat je gaat werken aan het vinden van een partner. Door je dat doel te stellen, ga je dat -bij het afleggen van de juiste weg ernaar toe- ook bereiken.
  2. maak van het daten een project waaraan je aandacht gaat besteden. Maak er in je hoofd ruimte voor, maar ook in je agenda. ‘Even’ een partner vinden overkomt weinigen.
  3. stel zorgvuldig je profiel op. Maak daar werk van door jezelf zo goed mogelijk te beschrijven in zoveel mogelijk verschillende facetten. Een profiel waar werk van gemaakt is, krijgt meer aandacht en meer reacties.
  4. kies er bij voorkeur voor om foto’s bij je profiel te plaatsen. Ze vergroten je kans op contacten. Selecteer de foto’s met zorg. Als je een serieuze relatie wilt aangaan, laat dat dan ook uitstralen van je foto’s. Als je jezelf in een sexy pose op de site zet, kun je verwachten dat daarop weinig reacties binnenkomen van deelnemers die een serieuze relatie willen aangaan, wel van deelnemers die een sexdate willen.
  5. bij het bekijken van de zoekresultaten kun je het beste kijken naar overeenkomsten of dingen die je bijzonder aanspreken (een leuke schrijfstijl, bijzondere interesses, etc.). Als je die moeite neemt, ontdek je dat je veel meer profielen ziet die je wellicht zou kunnen en willen benaderen. Blijf wel kritisch maar stel je grenzen niet zo smal in dat je niemand meer geschikt vindt.
  6. stuur een persoonlijk contactverzoek waaruit blijkt dat je het profiel goed hebt doorgelezen met een concrete actie erin. Bijvoorbeeld een vraag waarop je hoopt dat die ander persoonlijk zal willen reageren (welk boek ben je aan het lezen?) of een voorstel tot bellen/mailen/koffiedrinken/etc. Het ‘bekijk mijn profiel ook eens’ is een echte dooddoener!
  7. doe met regelmaat een contactverzoek om je kansen te vergroten en om er steeds beter in te worden. Oefening baart kunst en zal ervoor zorgen dat je je doel bereikt.
  8. laat je niet uit het veld slaan door een afwijzing; ga gewoon door. Er staan genoeg deelnemers in het bestand om nog een poging te wagen. Dat deze ene deelnemer geen contact wil, zegt nog niets over al die andere deelnemers.

Uit ervaring weten we dat deze aanpak niet tot teleurstellingen maar tot succes leidt. Realiseer je dat elke stap belangrijk is om dat succes te bereiken. Wil je een persoonlijke tip of suggestie van ons? Laat het dan even weten, dan geven we je die graag!