Om je partner te vinden, stel je op de datingsite waarbij je ingeschreven staat je zoekprofiel in; het profiel van degene die je zou willen vinden. Het is eigenlijk een opsomming van de criteria waaraan jouw prins(es) op het witte paard zou moeten voldoen.

Omdat de instelling van het zoekprofiel bepaalt hoe jij kunt zoeken én gevonden wordt, willen we je in dit blog daarvoor een aantal tips en overwegingen aanreiken. Daarmee kun je makkelijker je doel bereiken: uit het grote bestand de partner vinden die bij jóu past.

Wat is een zoekprofiel?
Eerst maar eens de uitleg. Wat is een zoekprofiel precies? Het zoekprofiel is de trechter, het filter zo je wilt, waarmee je uit het bestand de deelnemers naar voren kunt laten komen die aan jouw wensen voldoen. Als er bijvoorbeeld honderdduizend deelnemers in het bestand staan en je wilt het zoeken iets overzichtelijker maken, dan stel je bijvoorbeeld je zoekprofiel als volgt in (let op: bijna alle datingsites bieden je de mogelijkheid meer opties in te vullen, dit is een (beperkt) voorbeeld) :

– geslacht: man
– leeftijd: tussen 39 en 44 jaar
– lengte: tussen 1.80m en 2.00m
– gewicht: tussen 80 en 95 kg
– opleiding: HBO en/of Academisch
– religie: maakt niet uit
– kinderen: ja, niet inwonend
– afstand tot jouw woonplaats: circa 50 km

Het computersysteem van de datingsite gaat nu alle deelnemers zoeken die aan deze criteria voldoen
en toont je de zoekresultaten; het overzicht van de mannen die tussen 39 en 44 jaar jong zijn, de genoemde lengte en gewicht hebben etc. Je hebt dus als het ware het hele bestand door de trechter (je zoekprofiel) gegoten en je overzicht met zoekresultaten is daarvan de uitkomst.

Door nu de trechter aan de bovenzijde wijder of smaller te maken, kun je de zoekresultaten beïnvloeden. Je doet dit door de grenzen te verbreden of te versmallen. Je gaat bijvoorbeeld in het bovenstaande voorbeeld de leeftijdsgrens verbreden naar 35 tot 45 jaar of juist versmallen (als je teveel zoekresultaten hebt) naar 39 tot 42 jaar. Zo doe je dat ook met de andere criteria.

Veel of weinig zoekresultaten nodig?
Veel internetdaters denken dat je een groot aantal zoekresultaten moet zien om je partner te vinden. Dat is niet zo. Je succes wordt namelijk bepaald door de manier waarop je met je zoekresultaten omgaat. Het goed lezen van de profielen en doorkrijgen wat die deelnemer aan je vertelt over zichzelf, zorgt ervoor dat jij uiteindelijk kunt beslissen of jij met diegene contact wilt leggen of niet. Onze ervaring heeft geleerd dat je met goed selecteren meestal niet meer dan een of enkele tientallen deelnemers in je zoekresultaten nodig hebt om tot succes te komen. In een van de volgende blogs zullen we dan ook over dat selecteren van deelnemers nog meer vertellen.

Hoe staat jouw trechter ingesteld? Wil je door veel of weinig mensen gevonden worden? Wil jij veel of weinig mensen vinden in het bestand? Kijk binnenkort je zoekprofiel nog eens kritisch door en zorg dat je door zoveel mogelijk mensen gevonden wordt! Als je meer wilt weten over het selecteren van de deelnemers kun je rechtsboven op deze pagina de RSS instellen of je e-mailadres invullen; je krijgt dan vanzelf bericht als we hier nog meer tips voor het daten geven.