Als we in een gezelschap zijn en daten komt ter sprake, dan zeggen er altijd wel enkele mensen dat ze iemand kennen die via internet zijn of haar partner heeft gevonden. Er zijn er meestal ook een paar die zeggen dat internetdaten niks voor hen is. OK, we geven het toe: we zijn niet onbevooroordeeld. En natuurlijk zijn die mensen die zeggen dat internetdaten niets voor hen is, onze grootste uitdaging.

Zo’n twee maanden geleden kwam een goede vriendin langs om bij ons te eten. Nu haar kinderen twintigers zijn geworden en vaker weg zijn dan thuis, merkt ze dat ze toch wel graag weer een maatje zou willen vinden. Wij hebben haar vanzelfsprekend aangeraden om zich op de D-Date site in te schrijven. Uit onze directe familie- en vriendenkring zijn inmiddels al zes singles zo ‘aan de man/vrouw gekomen’ dus waarom zij niet.

Na wat aarzelen heeft zij de stap gezet. Zij vond het (net als zovelen) best wel eng. Ze heeft in eerste instantie rustig afgewacht wie er op haar zouden reageren. Toen daar niet De Date uit voortkwam, gaf ze aan dat "het internetdaten niks voor haar is". Daarmee heeft ze ons tot het uiterste geprikkeld; wij wisten namelijk zeker dat het ook voor haar kan werken. Maar je moet er wel wat aan doen!

Toen ze dan ook twee weken geleden weer bij ons langskwam, hebben we de koe bij de horens gevat; samen kropen we achter de computer. Haar zoekresultaten lieten meer dan driehonderd matches zien. Dat is natuurlijk een woud dat te groot is. Eerst dus maar eens het zoekprofiel iets aangepast en toen eens gaan bladeren door de profielen. Alleen de eerste dertig om te beginnen. Telkens als een profiel haar aansprak, markeerden we dat door op het vinkje bovenin te klikken. Nadat we dertig profielen hadden bekeken, hield ze zeven profielen over die ze had gemarkeerd. Vervolgens hebben we die zeven nog eens kritisch bekeken. Drie profielen spraken haar zodanig aan dat ze daaraan wel een contactverzoek wilde doen. We namen door wat de beste strategie zou zijn. Ze ging naar huis met de belofte de volgende dag die contactverzoeken echt te gaan doen.

Ze hield woord en meldde ons inmiddels dat ze zondag met een van de drie mannen een afspraak had! Heel spannend natuurlijk en voor haar een grote overwinning. Op zichzelf, omdat ze zich heeft kunnen aansporen tot actie. Dat zetje hebben we haar graag gegeven.

We hopen natuurlijk voor haar dat dit direct De Date is. Maar als het niet zo mocht zijn, dan doet ze in ieder geval date-ervaring op. Heel belangrijk, want als je op deze leeftijd weer een partner wilt vinden kun je dat niet op dezelfde manier doen als toen je twintig was. Je moet jezelf daarin trainen.

We duimen dat het zal klikken tussen die twee; we zullen het in ons weblog absoluut nog eens vertellen. Laat ze nu eerst maar eens elkaar verkennen.