Bij internetdaten gaat het erom jezelf onder de aandacht te brengen van anderen. Je doet dat door een beschrijving van jezelf te plaatsen op een datingsite; bij D-Date noemen we dat een profiel. Zoals je in de tips voor het selecteren van een datingsite hebt kunnen lezen, is het belangrijk om na te gaan in welke mate je privacy daarbij beschermd wordt.

Om je het antwoord op deze vraag te kunnen geven, willen we eerst aangeven op welk gebied je privacy op een datingsite dient te worden beschermd. De gegevens die in ieder geval beschermd moeten worden zijn naar onze mening:
– je persoonsgegevens (naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer etc.)
– informatie over je persoonlijke en financiële omstandigheden (heb je een koop- of huurwoning, werk je als zelfstandige of in loondienst, je sexuele voorkeuren, de hoogte van je inkomen, enz.)
– gegevens over de handelingen die je verricht op een site (wanneer ben je ingelogd, welke profielen heb je bekeken, etc.)

Sommige mensen vinden het verstrekken van privacy-gevoelige informatie geen probleem. Zij vullen bij wijze van spreken elk formulier in dat op internet staat en maken zich niet zo druk om hun privacybescherming. Anderen zijn daar heel terughoudend in. Zij gebruiken een anoniem e-mailadres van gmail of hotmail en vullen bijvoorbeeld een formulier niet in wanneer om meer dan het e-mailadres wordt gevraagd. Bij het internetdaten is het heel verstandig om voorzichtig om te gaan met je persoonlijke gegevens en je anonimiteit niet te snel prijs te geven.

Hoe bescherm je bij het internetdaten je privacy?

a) door te kiezen voor een site die zorgvuldig met jouw persoonlijke gegevens omgaat
Je vindt die informatie als het goed is op de site en/of in de Algemene Voorwaarden. Let daarbij onder meer op het gebruiken van je gegevens voor reclame-doeleinden en het verkopen van adressen aan derden. (Kijk hier en hier naar een voorbeeld.)

b) check of de betreffende site haar bestanden heeft aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.
Dit geeft je duidelijkheid over de regels waaraan de site zich dient te houden en welke rechten je hebt.

c) bekijk goed wat er aan gegevens van jou wordt blootgegeven
Je kunt dit onder andere zien aan het feit of getoond wordt dat je ingelogd bent, welke profielen je bekijkt, enzovoorts. Als je zélf wilt bepalen wanneer je interesse wilt tonen in een
deelnemer, zélf het moment wilt kiezen waarop je een contactverzoek wilt doen en op de site actief wilt zijn zonder dat anderen dat weten, kies dan de site die jou die mogelijkheid biedt. Dan is je privacy beschermd.

d) blijf in de eerste fase van het contactleggen zorgvuldig omgaan met je persoonlijke gegevens
Je kunt bij de meeste sites met een anoniem mailadres met de ander blijven mailen en hoeft echt nog geen achternaam, privé e-mailadres, telefoonnummer en woonadres te verstrekken. Ook als de ander erop aandringt, bepaal je zelf het moment dat je daartoe wilt overgaan.
 

Is dat alles?

Nee. Naast het kunnen lezen van je profiel, is het kunnen bekijken van je foto('s) een ander aspect. Zeer regelmatig geven deelnemers aan dat ze willen voorkomen dat hun foto's op het beeldscherm voorbijkomen als er op een vriend(inn)enavondje 'voor de gein' gebladerd wordt op een datingsite. Er is toch enige angst voor herkenning door 'onbevoegden'. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een datingsite waar foto's alleen zichtbaar zijn voor geregistreerde/betalende deelnemers (D-Date en Parship). Daarmee voorkom je dat er aan 'windowshopping' kan worden gedaan. Ofwel: door enige selectie toe te passen, regel je dat jouw foto alleen te zien is door mensen die in dezelfde positie verkeren als jij: ze willen een partner vinden en hebben zich daarvoor bij een datingsite ingeschreven die serieus met het daten omgaat.

Het is dus goed mogelijk om je privacy te beschermen bij het internetdaten. We hopen dat de bovenstaande tips je bewust hebben gemaakt van de vele mogelijkheden om het veilig daten zelf te regelen.  We wensen je hierbij veel succes en hopen dat je veel contacten legt.