Als reactie op een contactverzoek hopen we natuurlijk allemaal een acceptatie te ontvangen. Maar het kan ook voorkomen dat het contactverzoek niet geaccepteerd wordt; je ontvangt dan een afwijzing. Wat  een naar woord; het klinkt zo negatief, terwijl het eigenlijk zo gewoon is in het (internet)daten. Bij het om ons heen kijken in de ‘gewone’ maatschappij vinden we het toch ook heel gewoon dat niet elk leuk contact meteen tot een relatie leidt. Waarom verwachten we dat bij het internetdaten dan wel?

Het vreemde is dat er op de een of andere manier bij het internetdaten andere maatstaven worden gehanteerd. Hoewel, het is misschien minder vreemd als we naar de oorzaak kijken. Omdat er door iedereen wordt gezegd dat er op het internet zoveel kandidaten staan, krijg je het gevoel dat er voor jou natuurlijk ook iemand tussen zal staan. Dat is ook zo! Het is alleen niet zo, dat je die altijd meteen bij de eerste klik vindt. Natuurlijk gebeurt het wel eens, maar neem van ons aan dat dat echt geen schering en inslag is, wat sommige sites ook beweren.

Hoe ga je dan met een afwijzing om? Allereerst door het niet als een afwijzing te zien, dat suggereert namelijk dat je persoonlijk wordt afgewezen en dat is niet het geval. Als iemand niet ingaat op jouw contactverzoek, dan wil dat niet zeggen dat hij of zij aan jou als persoon een kwalificatie geeft. Er kunnen namelijk veel redenen zijn om niet op je contactverzoek in te gaan en het ligt misschien zelfs wel aan het humeur van degene die het contactverzoek op dat moment afhandelt. Om dat antwoord dan als een afwijzing van jou als persoon te zien, is natuurlijk niet reëel.

Op het moment dat je contactverzoek niet geaccepteerd wordt, is het belangrijk om daardoor niet meteen van slag te raken. Lees de reden vooral op een later moment nog eens rustig door. Wellicht lees je dan wat meer tussen de regels door zodat je er nog iets uit kunt halen. Als dat zo is, dan kun je daar wat mee doen, bijvoorbeeld de tekst of foto in je profiel aanpassen. Mochten er nog vragen bij je leven of wil je nog reageren op de afwijzing dan kun je -indien de deelnemer dat heeft aangevinkt- nog een mailtje sturen. Als je je maar bewust bent dat smeken om contact niet de goede basis vormt voor een goede, gelijkwaardige relatie.

Bovendien zou je nog eens kritisch naar je aanpak kunnen kijken. Heb je het contactverzoek (goed) gemotiveerd? Wat was de sfeer van je tekst? Heb je in het contactverzoek ingespeeld op wat diegene in zijn/haar profiel heeft staan? Heb je je contactverzoek met een D-Card gedaan om te zorgen dat het opvalt? Het is aan te bevelen om je In ieder geval vanaf dit moment te richten op de vele andere deelnemers die in het bestand staan. 

Je hebt waarschijnlijk de profielen die je aanspreken gemarkeerd, zodat je die profielen nog eens kunt doorbladeren. Door dat te doen kun je bepalen aan wie je je volgende contactverzoek wilt doen. Bij het opnieuw doorlezen van het profiel vallen je vast een paar dingen op of wordt je door bepaalde woorden of eigenschappen – misschien wel de foto-, bijzonder aangetrokken. Neem dat dan mee in de tekst van je contactverzoek; als je dat op de juiste wijze doet, wordt de aandacht van de ontvanger extra getrokken. Wedden dat je dan meer kans hebt op een ‘ja’? Een voorbeeld?

In je profiel heb je vermeld dat je leert golfen en daar veel plezier in hebt. In een profiel van een gemarkeerde deelnemer lees je dat diegene beginnend golfer is. Daar zou je niets mee kunnen doen, maar je zou in je tekst ook kunnen zetten: "misschien is het leuk om op de golfbaan eens een kopje koffie te drinken en als het gezellig is samen af te slaan?".

Heb je zelf ervaringen met afwijzingen die je met ons en de lezers van dit blog wilt delen of wil je jouw manier van omgaan met afwijzingen vertellen, plaats dan een reactie op dit blog. Door onderaan dit blog op Reacties te klikken kun je de velden gewoon invullen en staat je reactie er zo bij.