Een afwijzing blijft een heikel onderwerp in het daten. Natuurlijk, het is niet leuk om bericht te ontvangen dat er niet wordt ingegaan op je contactverzoek. Daarom is het goed om je je dat te realiseren als je zo'n afwijzing verstuurt.

Je kunt heel direct aangeven dat je geen contact wilt. Punt uit. Dat voldoet inderdaad en je bent snel klaar. Als je je echter even verplaatst in de ontvanger van dat bericht, dan zul je je al snel realiseren dat het aardiger is om er even een paar woorden aan toe te voegen en je afwijzing toe te lichten.

Zodra de ontvanger weet waarom je tot een afwijzing bent overgegaan, kan die er makkelijker mee omgaan. Kan er zelfs lering uit trekken.

Voorbeelden
Hieronder een paar voorbeelden van afwijzingen. Voel eens wat de oorspronkelijke en de nieuwe met je doet:

*    Ik zie geen overeenkomsten dus ik zie af van contact.
-    Je hebt een interessant profiel. Ik zie echter onvoldoende overeenkomsten om verder contact te leggen.

*    Je woont te ver; ik zoek iemand die dichterbij woont.
-    Voor mijn gevoel is het makkelijker om elkaar te leren kennen als mijn date dichterbij woont. Daarom kies ik ervoor om iemand uit mijn eigen omgeving te vinden.

*    Ik vind het leeftijdsverschil te groot.
-    Je ziet er charmant uit. Ik heb eerder ervaren dat voor mij een aanzienlijk leeftijdsverschil niet goed voelt. Daarom ga ik niet in op je contactverzoek. Ik wens je veel succes bij het vinden van een leuke partner.

*    Ik heb al contact met iemand anders.
–     Ben gevleid door je contactverzoek. Ik heb echter al met iemand contact gelegd en wil het daarom hierbij laten. Het laat zien dat er ook voor jou succes binnen bereik ligt. Ik hoop dat je snel een leuk contact legt.

Wat doe je eigenlijk?
Als je de zinnen gebruikt die telkens als tweede genoemd zijn, dan maak je je afwijzing persoonlijker. Je geeft aan dat het contactverzoek voor jóu niet direct tot groot enthousiasme heeft geleid. Op onbewust niveau bied je de ander daarmee ook het gevoel aan dat het daarom bij een ander wel tot succes kan leiden. Bovendien kun je door een klein vriendelijk zinnetje of compliment de ontvanger van de afwijzing een wat beter gevoel geven.

Vergelijk het met wat je in een persoonlijk gesprek zou doen. Zeg je dan ook heel kort 'ik heb al contact met iemand anders' en loopt weg? Meestal niet. Waarschijnlijk voeg je er nog enkele woorden aan toe of sluit je af met een bemoedigend 'maar zo'n leuke man/vrouw als jij heeft vast genoeg andere kansen' of iets dergelijks. Face to face doe je meer moeite een afwijzing te verpakken. Als je dat ook op een datingsite doet, wordt het daten voor iedereen leuker. Je zult merken dat je er zelf ook een beter gevoel aan over houdt. En een ander gevoel overhoudt als het jou eens overkomt dat je een afwijzing ontvangt.