Het is voor ons altijd interessant om van deelnemers te horen hoe zij het daten ervaren. In dit blog willen we eens vertellen wat we zoal horen van 50-plussers. Natuurlijk plakken we er ook wat tips aan vast.

Het bijzondere is namelijk dat een deel van hen aangeeft, -zowel mannen als vrouwen-  dat ze het daten zo lastig vinden. "Als ik de zoekresultaten bekijk zie ik heel veel matches en weet ik niet wie ik daaruit nu moet selecteren."  Begrijpelijk, soms is het bos groot en moet je eerst wat bomen kappen om wat overzicht te krijgen. Wij bieden daarbij overigens ook hulp aan als je dat wilt.

Praktijkvoorbeeld: we spraken laatst een vrouw van 57 die na een
maand inschrijving nog geen actie had ondernomen. Ze vertelde ons dat
ze het internetdaten toch niet bij haar vond passen. Toen we wat
doorpraatten bleek dat ze wel heel graag iemand zou willen ontmoeten,
maar eigenlijk de stap nog niet echt durfde te zetten. Ze voelde zich
al heel flink doordat ze zich had ingeschreven maar schrok eigenlijk
terug voor wat ze verder nog aan actie zou moeten nemen. Uiteindelijk
bleek uit het gesprek dat haar omgeving nog moet wennen aan de gedachte
dat zij op zoek is naar een partner. Om een lang verhaal kort te maken:
ze ging zichtbaar opgelucht de deur uit met een concreet plan hoe ze
het ging aanpakken en had binnen drie weken twee afspraken.

Verder zeggen deze vijftigplussers: "De ‘andere kant’ stelt te hoge eisen, wil alleen maar een  aanzienlijk jongere partner, kijkt alleen naar het uiterlijk, neemt geen initiatief, gedraagt zich lomp, etcetera". En weet je wat nog het meest spijtig is? Dat zowel de mannen als de vrouwen dat over elkaar zeggen!

Hoewel, spijtig? Eigenlijk niet! Het ‘probleem’ valt heel makkelijk op te lossen. Vooral door te beginnen met begrip te krijgen voor elkaar. Een vijftigplusser heeft meestal lang(er) geleden voor het laatst contact gelegd met als doel het vinden van een partner. Het daten gaat daardoor niet vanzelf. Het is dan best eng om je op het date-pad te begeven. Of je het nu via internetdaten of persoonlijke relatiebemiddeling doet: het is iets wat je niet goed beheerst, het is iets nieuws dat je (weer) moet leren.

Het begint natuurlijk met jezelf open te stellen, aan jezelf toe te geven dat je actief ‘op zoek’ gaat; dat je het leuker vindt om weer als stel door het leven te gaan. Want zodra je dat hebt toegegeven aan jezelf, ben je op de goede weg. Je gaat je dan openstellen, je toekomstbeeld verandert in een beeld van een tweetal in plaats van een enkele persoon. Dat zorgt al voor een flinke verandering in je houding; je kijkt weer rond en straalt dat uit.

Dan komt aan de orde hoe je die partner gaat zoeken. Uiteraard laat je aan je familie en vrienden merken dat je het wel weer leuk zou vinden om iemand te ontmoeten. Zij kunnen iemand kennen die single is en misschien bij jou past; de meest makkelijke manier om je nieuwe partner te vinden. We gaan ervan uit dat je niet wekelijks voor een etentje bij vrienden uitgenodigd wilt worden ‘om iemand ongedwongen te ontmoeten’, dus pak het gewoon wat breder aan. Het is altijd verstandig om op meerdere paarden te wedden, je kunt immers meer wegen bewandelen die leiden tot je doel: je inschrijven bij een relatiebemiddelingsbureau, deelnemen aan activiteiten voor singles en je aanmelden bij een datingsite. Welke weg je kiest is minder belangrijk dan het feit dát je kiest; door actie te nemen ben je al een flink eind op weg naar je doel.

Nu je die twee stappen gezet hebt, ga je actief daten. Dat betekent dat je dus ook echt actie neemt. Door je alleen in te schrijven en verder af te wachten heb je weinig kans op resultaat. Het gaat namelijk om initiatief, jouw initiatief! Blader eens door de overzichten met singles en leg ook echt contact door daadwerkelijk persoonlijke contactverzoeken te doen, door een goed gekozen D-Card te sturen en de ander op jou te attenderen of stap op die leuke man of vrouw af als je deelneemt aan een single-activiteit. Met zo’n actieve houding ga je je doel echt bereiken!

Praktijkvoorbeeld: een man van 61 die ons vroeg waarom hij de ware nog niet had gevonden, bleek in twee weken tijd weliswaar heel veel contactverzoeken te hebben gedaan maar daar helaas weinig werk van te hebben gemaakt. Toen we hem vroegen wat hij nog weet van ‘het hof maken’ realiseerde hij zich dat hij niet meer deed dan met z’n muis klikken in plaats van werk maken van de dame die hij op het oog had. Met gerichte voorbeelden en een actielijstje is hij opnieuw aan de slag gegaan. Hij vond een actieve en charmante vrouw van 59 die hij eerder niet had durven benaderen.

De kans dat je bij een van je pogingen tot contact bot vangt, is natuurlijk aanwezig. Zie dat dan als een goede oefening en een uitdaging om het de volgende keer nog beter te doen. Vroeger zou je bij een afwijzing misschien zijn gaan denken dat je niemand zult vinden, tegenwoordig heb je zoveel kansen door het grote aantal singles dat een partner zoekt, dat je gerust weer verder kunt zoeken. 

We zullen trouwens in een van onze volgende blogs eens ingaan op de smoezen die gebruikt worden bij een afwijzende reactie op een
contactverzoek; dat blog geeft je aan welke waarde je aan een afwijzing
moet toekennen. 

Vat zo’n afwijzing vooral ook op als een kans om het volgende keer beter te doen. Regelmatig horen we ‘zie je wel, het lukt me niet’. Dat is je eerste reactie, omdat je graag wilt dat het in een keer ‘raak’ is en je nu even teleurgesteld bent. Begrijpelijk. Trek echter lering uit deze poging. Lees nog eens goed waarom niet op je contactverzoek in wordt gegaan en bekijk je profiel nog eens kritisch. Neem de tips er nog eens bij en kijk of je jezelf optimaal hebt gepresenteerd in je profiel.

Wij zijn ervan overtuigd: jouw toekomstige partner is te vinden in ons bestand. We schreven het eerder: daten vraagt een goede strategie en soms volharding. Realiseer je goed dat je nu door je levenservaring kritischer en veeleisender bent en dat je daardoor wellicht iets meer tijd nodig zult hebben dan een enkele week of maand. Het kán snel gaan, maar wacht dat af; laat het ook over je heen komen. Hoe meer druk je erop legt, des te langer zal het duren. Het gebeurt echt op het moment dat jij het snel willen vinden van die partner loslaat.

Blader ook nog eens door de blogs en maak gebruik van de vele tips om je doel te bereiken. Wil je bericht ontvangen als er weer nieuwe tips in het weblog zijn geplaatst, vul dan je e-mailadres in rechtsbovenaan de pagina. Je kunt ook de RSS-feed aanzetten. Als je wilt lezen wat het is en hoe dat werkt, dan heb je vast iets aan de uitleg van Sanne Roemen.