Sommige deelnemers willen graag kunnen zien wie zijn of haar profiel heeft bekeken. Wat zegt dat eigenlijk, wat kun je met die informatie?

Eigenlijk niks! Op elke datingsite bladeren deelnemers door de profielen om te bepalen aan wie ze een contactverzoek gaan doen. Als je tijdens dat bladeren een profiel bezoekt, wil dat dus nog niet zeggen dat je geïnteresseerd bent in die deelnemer. De wetenschap dat iemand je profiel bezocht heeft, zegt dus niets over de interesse van diegene in jou.

Privacybescherming
Nog even los van het feit dat het niets zegt, zijn wij ook van mening zijn dat het nogal een inbreuk is op je privacy. Iets waar je dus heel voorzichtig mee om moet gaan en wat je goed moet afwegen. Het betekent namelijk dat iedereen kan zien wat jij doet als jij op die site rondkijkt. (Dit geldt trouwens ook voor de vermelding dat je online bent.) Als je -bijvoorbeeld om ideeën voor leuke teksten op te doen- allerlei profielen bekijkt, loop je het risico daarna benaderd te worden door deelnemers die denken dat je interesse hebt. Of je krijgt naar aanleiding van je bezoek aan een profiel dat je helemaal niets vond van diegene een contactverzoek of interessebericht; moet je weer moeite doen om diegene op een nette manier te laten weten dat je het profiel niets vond. Daar zit je ook niet op te wachten. Houd daarom bij het kiezen van de datingsite waar je je inschrijft, ook rekening met deze aspecten van bescherming van je privacy.

Waar besteed je je energie aan?
Je weet ook niet wat diegene gedacht heeft toen hij of zij jouw profiel zag. Als er direct een groot enthousiasme ontstaan zou zijn, mag je verwachten dat je een interesseberichtje (Relatieplanet), contactverzoek (D-Date), ijsbreker (Parship) of hoe het ook genoemd wordt, ontvangt of nog krijgt. Ontvang je dat niet, dan was daar op dat moment geen aanleiding toe. Ook niets mis mee, maar dan voegt voor jou de wetenschap dat diegene je profiel heeft bekeken weinig toe. Wat kun je er immers mee, als je weet dat diegene niet direct dol-enthousiast werd? Sterker nog: wat wil je ermee? Je kunt je energie beter in iemand steken waarvan het profiel jóu enthousiast maakt.

Wat zegt het over jou?
Bovendien ben je met deze afwachtende houding passagier in de bus van je leven. Jij moet afwachten waar je naartoe gebracht wordt of waar de bus stopt (afwachten of je op de datingsite gevonden wordt). Je maakt je afhankelijk van de chauffeur van de bus. En wie wil nou in deze tijd het bepalen van de route van de rest van zijn of haar leven volledig in handen van een ander geven?

Passagier of chauffeur van de bus van je leven?
Naar onze mening kun je het daten veel beter van de andere kant bekijken. Jíj wilt graag een partner vinden, dus neem jíj plaats achter het stuur van de bus van je leven. Dat betekent dat jij de keuze maakt waar je bus heen gaat en hoe. Je kiest zelf de profielen die jou aanspreken uit, zet voor jezelf op een rijtje waarom je denkt dat het tussen jou en die ander een succes kan worden en verwoordt dat op een leuke manier in een contactverzoek. Als je werk maakt van dat contactverzoek is de kans dat je het mailcontact kunt starten groot. Wat daar dan uit voortkomt, vinden jullie samen wel uit.

En als je in de tussentijd een contactverzoek ontvangt van iemand die na het bekijken van jouw profiel dol-enthousiast werd, dan bekijk je dat natuurlijk serieus. Je kunt dan zelf bepalen of je die passagier wilt laten instappen in de bus van je leven (of je het contactverzoek accepteert).