In de chat met de coach kwam deze week de vraag waarom de betreffende deelnemer zo weinig reacties kreeg. Toen de coach het profiel van de deelnemer doornam, bleek dat in de tekst heel uitnodigend vermeld stond 'Zonder foto GEEN reactie!'.

Het is begrijpelijk dat een deelnemer aangeeft waarop hij of zij prijs stelt, goed ook dat hij of zij duidelijk maakt hoe over iets gedacht wordt. De vraag is echter wat er gebeurt als je op deze wijze aangeeft dat je alleen reageert als er een foto bij een profiel staat.

Laten we eerst eens kijken wat er kan gebeuren bij de lezer van je profiel:

a) de 'strenge' toon maakt dat het profiel minder vriendelijk overkomt en onbewust wordt met die kleuring ook de overige tekst gelezen, hoe goed bedoeld en vriendelijk die ook zou kunnen zijn. Spijtig natuurlijk.

b) de lezer van het profiel kan de indruk krijgen dat het deze single alleen om uiterlijk gaat. Immers, de foto bij het profiel bepaalt of er al dan niet gereageerd wordt. Degene die dit profiel leest zal afwegen of hij/zij contact wil met iemand die zijn/haar partner alleen op uiterlijk selecteert. Ook als je het zo strikt niet bedoeld hebt, kan dit er dus toch voor zorgen dat de lezer van je profiel doorbladert en jij geen contactverzoek ontvangt.

c) uitgebreid testen heeft geleerd dat als je in je tekst nadrukkelijk iets over het gewenste uiterlijk of over de foto schrijft, er extra aandacht wordt besteed door de lezer aan jóuw foto. Je zorgt er dus onbewust voor dat jij meer op je uiterlijk beoordeeld wordt dan je misschien wilt of zou gebeuren als je niets over de foto schrijft.

Wat betekent het voor jou?

1) je ontvangt minder contactverzoeken dan zonder deze tekst

2) jouw contactverzoeken worden minder vaak positief beantwoord

Eerlijk gezegd maak je ook een starre indruk door deze zinsnede in je profiel te plaatsen. De wereld bestaat natuurlijk niet alleen alleen uit zwart en wit; daar zit nog heel veel grijs tussen. Als je alleen maar inflexibel vasthoudt aan deze zinsnede, ontneem je jezelf veel kansen op leuke contacten. Immers, iemand kan een heel leuk profiel geschreven hebben waarin veel overeenkomsten te vinden zijn en alleen maar omdat er geen foto bij staat (om welke reden dan ook), zou je niet reageren en de kans op een leuk contact en misschien wel het ontmoeten van de liefde van je leven voorbij laten gaan. Dat zou toch zonde zijn!

Oplossing

Je zou eens kunnen overwegen om de zin anders te formuleren (bijvoorbeeld: 'als je een foto bij je profiel hebt staan, zou ik als een blok voor je kunnen vallen' of 'met een foto maak je het makkelijker voor mij om te reageren omdat ik het niet zo prettig vind aan een onbekende te schrijven') en vooral: om eens op een andere manier te gaan nadenken over het belang van een foto. Er zijn singles die het eng vinden om hun foto te plaatsen of het vanwege hun werk liever niet doen. Als de tekst in het profiel nou heel leuk is, reageer dan wel op dat contactverzoek of verstuur er juist wel een. Je kunt dan in het eerste echte mailtje dat je aan elkaar stuurt aangeven dat je het toch prettiger vindt om te zien met wie je mailt en vraagt in dat bericht om een foto te verstrekken.

Dat is een charmante tussenoplossing die recht doet aan jouw wens om een foto te zien en biedt de ander de gelegenheid om diens foto alleen te verstrekken aan iemand waarmee al wordt gemaild. Een aantal datingsites (waaronder D-Date) biedt overigens de mogelijkheid om dat zo in te stellen bij het plaatsen van je foto; die wordt dan alleen getoond aan degenen met wie je een contactverzoek uitwisselt.

Alle reden dus om je tekst nog eens te herlezen en te ontdekken hoe je die toegankelijker, vriendelijker, uitnodigender maakt. In de workshop die binnenkort weer plaatsvindt, besteed ik hieraan ook uitgebreid aandacht. Mocht je het gevoel hebben dat je wilt sleutelen aan je profieltekst en de keuze van je foto's om het resultaat van je internetdaten te beïnvloeden, meld je dan nu aan om erbij te kunnen zijn; er zijn nog maar vijf plaatsen beschikbaar.