Zondag weer een leuke middag gehad. Mijn maandelijkse workshop internetdaten was volgeboekt en alle deelnemers kwamen verwachtingsvol binnen. Ik vind het altijd weer leuk om aan het einde van de middag te zien dat ze heel anders naar buiten lopen; vol met informatie en vooral: met het vertrouwen dat ze nu weten hoe ze het internetdaten succesvol kunnen gaan aanpakken.

Dat het internetdaten voor de single veel geheimen heeft, blijkt elke workshop weer. Bij elk onderwerp (profieltekst schrijven, foto's bij het profiel zetten, selecteren van deelnemers en het doen van contactverzoeken) klinken er telkens weer oh's en ah's en herkennende hummen, af en toe afgewisseld met een kreet van herkenning of een lach omdat een voorbeeld dat ik geef exact weergeeft wat de betreffende deelnemer ook in zijn of haar profiel heeft staan. 

Aan de evaluatieformulieren van zondagmiddag valt af te lezen dat vooral de vele praktijkvoorbeelden zeer nuttig gevonden worden. Zowel van profielteksten die niet ideaal zijn, die laten zien welke valkuilen je beter kunt omzeilen, als van profielteksten die juist heel leuk en goed geschreven zijn, echt uitnodigen tot contact. Het leren 'tussen de regels doorlezen' en ontdekken wat je nu eigenlijk écht over jezelf schrijft of wat de deelnemer waarvan je het profiel leest nu echt zegt, ontdekken de workshop-deelnemers steeds beter.

Er gaat een kleine schok door de zaal als ik aangeef dat ik aan het profiel van een deelnemer kan zien wanneer hij of zij een relatie zal vinden. Eigenlijk wil iedereen dat wel weten, maar is het toch ook wel spannend. De zelf-reflectie die ermee gepaard gaat, (moet gaan), is voor sommigen nieuw. Het wordt door iedereen waardevol gevonden. De constatering dat je het ook zelf kunt herkennen in profielen, zorgt bij velen voor opluchting: ze hoeven vanaf nu geen vruchteloze contactpogingen meer te doen.

Het vermindert ook de kans op een afwijzing en dat vinden veel deelnemers een heerlijk idee. Want zo'n afwijzing in je mailbox is natuurlijk niet leuk. Dat je een afwijzing ook kunt voorkomen door je contactverzoek zo uitnodigend mogelijk te schrijven is een andere graag genoteerde tip. We oefenen met zinnen die beter 'scoren'. Langzamerhand krijgt de groep het gevoel grip te krijgen op het internetdaten en hun resultaat.

Na afloop bied ik altijd de gelegenheid om iedere deelnemer persoonlijk tips te geven op het meegebrachte profiel. De deelnemers aan de workshop staan ingeschreven bij D-Date, Lexa, Relatieplanet, Relatieklik of juist nog nergens en zijn bij de workshop om een goede start maken. Een aantal haalt in afwachting van de persoonlijke profielbespreking een drankje aan de bar of gaat met een paar anderen nog even bij de open haard wat drinken. Een gezellig einde van een nuttige middag; we hebben het weer met plezier gedaan. Ben benieuwd wie als eerste meldt een leuke date te hebben gehad…..