Het eerste veld dat je gaat invullen als je een profiel op een datingsite gaat plaatsen is de roepnaam. Wist je dat je ook aan de roepnamen kunt zien of je de datingsite hebt gekozen die bij je past? En dat de roepnaam bij de lezer al een beeld oproept van je, zonder dat de rest van het profiel gelezen of bekeken is?

Welke site hanteert een roepnaam of een code en wat voor namen worden gebruikt?

De roepnaam staat bovenaan het profiel en bij een aantal datingsites kun je die roepnaam zelf bepalen. Sommige sites kiezen ervoor om een code te gebruiken als identificatie van het profiel. We zetten een aantal sites even voor je op een rijtje:

Naam                  datingsite Roepnaam of code Stijl van Roepnaam (voorbeelden)
Parship Code NW6W804T, VK826801
D-Date Roepnaam Bart – Merel – Claire
Relatieplanet Code en        Roepnaam NL43545088 – Ben                           NL54807806 – 1uitduizend
E-Matching Roepnaam Alex37 – 29jens59 – archipaella
Relatieklik Roepnaam subwayman – bikedevel – Lonniponni
Lexa / Meetic Roepnaam venga33 – zakenpiefje – mona5

Wat doet de roepnaam bij de lezer?

In de loop der jaren is gebleken dat velen aan de stijl van de roepnaam de kwaliteit van het deelnemersbestand aflezen. Nu is dat bij de gecodeerde roepnamen wat lastig, maar geeft de roepnaam die men eraan toevoegt wel weer wat aan. Als er op een site vooral roepnamen staan waar je niets mee hebt, die je associeert met het type man of vrouw dat je niet als partner zou willen hebben, ga dan vooral de betreffende datingsite nog eens nader toetsen op de criteria die we in ons eerdere blog beschreven. Je kunt dan namelijk de juiste site kiezen.

De meeste mensen hebben een bepaalde associatie bij een naam. Bij de naam Berry of Melvin krijg je waarschijnlijk een ander type man voor ogen dan bij de naam Maurits of Bastiaan. Het is daarom goed om bij je keuze van een roepnaam daarmee rekening te houden. Straal je daarmee echt uit hoe jij jezelf wilt presenteren en je jezelf ziet?

Welke keuzes maak je?

Je begrijpt nu waarschijnlijk dat je een aantal afwegingen kunt maken ten aanzien van de roepnaam als je gaat daten:

a) beslis allereerst of je wilt dat jouw presentatie (profiel) op een datingsite met een code of een roepnaam wordt aangeduid (zie schema hierboven). HIermee kies je grofweg al voor een bepaalde datingsite.

b) als je die keuze hebt gemaakt kun je afwegen bij welke stijl je je het meest plezierig voelt. Als je bij a) koos voor een code: is dat bij de code alleen of bij de code met naam? Als je koos voor roepnaam: welke roepnamen roepen dan bij jou de associatie op van iemand die bij jou zou kunnen passen? Met dit antwoord kies je voor de datingsite waar je je gaat inschrijven (als je de roepnaam als belangrijkste criterium hanteert).

c) ga je je eigen naam gebruiken of kies je een fictieve roepnaam (om te makkelijke herkenning te voorkomen)?

d) als je kiest voor een fictieve roepnaam: welke naam heeft een vergelijkbare klank en sfeer en lijkt op je werkelijke naam? Is dat misschien een geschikte om te gebruiken?

Voorbeelden:

dichtbij je eigen naam blijven:

als je Bert heet kun je jezelf Bart noemen, heet je Merel dan kan Merle een optie zijn

een wens-naam kiezen, bijvoorbeeld omdat je zo vroeger altijd al wilde heten

– een volkomen andere naam kiezen die voor jezelf wel een plezierige associatie heeft:

Bert kiest dan bijvoorbeeld voor Koen, Merel kan dan bijvoorbeeld voor Claire kiezen

Nu je deze voorbeelden leest heb je waarschijnlijk direct al iemand met die naam in gedachten en toets je direct hoe je die vindt. Dát is dus wat we bedoelen met: kies de roepnaam in je profiel zorgvuldig. Er zit meer aan vast dan je in eerste instantie misschien denkt!