Op het moment dat je wilt gaan daten en een keuze maakt uit de datingsites, kun je die op basis van veel zaken maken. Ik heb er al een aantal genoemd in ons eerdere blog. Eén van de dingen die belangrijk lijken, is het aantal members (of leden, of deelnemers) dat in het bestand staat. Ik wil je graag toelichten wat dat aantal je werkelijk vertelt.

Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat je toe moet zijn aan een relatie om een partner te kunnen vinden. Als je er echt klaar voor bent, maakt het niet uit of er duizend of honderdduizend deelnemers op de site staan; dan vindt je je partner altijd.

Eerst even een voorbeeld: stel je komt op een site die zegt zeshonderdduizend leden te hebben. Neem even een voetbalstadion in gedachten waarin je al die zeshonderdduizend leden op de tribunes zet. Je zet jezelf op de middenstip en geeft jezelf de opdracht om die ene geschikte partner eruit te pikken. Je raakt overweldigd, weet niet welke keus te maken en gaat maar op ‘een’ manier beginnen. Of dat de juiste is, weet je niet. (Als je het echt wilt weten, kun je hier en  hier verder lezen hoe je je weg wel vindt.)

Definities
Indien er op datingsites aantallen genoemd worden is het aan te bevelen eerst goed naar de omschrijving (definitie) te kijken. Is het het totale aantal mensen dat zich ooit heeft ingeschreven sinds de start van de site of is het het totale aantal mensen dat actief aan het daten is? Wanneer is een lid of deelnemer actief; als ‘ie betalend deelnemer is of als ‘ie gratis deelnemer is, of is iemand actief als ‘ie echt activiteiten op de site ontplooit (dus contacten legt)? (01.08.2008: lees het artikel over het onjuiste aantal leden dat Parship noemt)

Hierbij is nóg een aspect van belang. Bij een flink aantal datingsites kun je alleen maar in het bestand kijken (op de site zoeken) als je zelf een profiel aanmaakt; gratis member/lid wordt. Omdat deelname gratis is, wordt je niet geprikkeld om je weer uit te schrijven als je na een eerste verkenning op die site niet verder wilt gaan daten. Toch staat jouw profiel erin en wordt je meegeteld als member……… Daarom zegt dat aantal leden/members op de homepage helemaal niets over je kansen en niets over het aantal écht zoekende singles in het bestand.

Welk bestand is voor jou interessant?
Als je gaat daten wil je graag iemand vinden die bij je past. Je hebt je daarvan een voorstelling gemaakt.  Je vult dat in op de site door het invullen van je zoekprofiel of zoekcriteria. Daarin geef je aan van welke leeftijd je iemand zoekt, hoelang diegene bij voorkeur is en hoeveel die weegt, welk opleidingsniveau hij of zij heeft, of diegene rookt of niet, kinderen heeft of niet of die misschien wel of niet wil, etcetera. Zodra je dan eenmaal aan het zoeken bent op de site wil je wel enige concessies doen, maar je gaat vast geen contact leggen met iemand die  heel veel afwijkt van jouw ideaalplaatje.

Geen enkele datingsite heeft alleen maar deelnemers in het bestand die aan dat door jou ingevulde profiel voldoen. Er staan natuurlijk nog veel meer deelnemers in het bestand dan diegenen die voldoen aan jouw zoekprofiel, maar die zijn misschien twintig of dertig jaar jonger of ouder, veel langer of kleiner dan jij hebt opgegeven of hebben een veel hoger of lager opleidingsniveau dan jij vindt passen of wonen te ver weg.

Inschatten slagingskans
Een totaal aantal deelnemers van een site weten, zegt dus helemaal niets over je slagingskans. En die wil je nu juist kunnen inschatten. Dat kun je alleen als je als bezoeker van de site in het bestand kunt zoeken naar deelnemers met het door jou gewenste zoekprofiel. Je ziet dan precies wat je kunt verwachten als je je zou inschrijven op die site. Als je dan alvast eens door de profielen heen bladert en  er een aantal tussen staat dat je aanspreekt, ben je op de juiste site terechtgekomen en heb je de meeste kans van slagen.

Een voorbeeld: stel je bent een single van 41 en je wilt contact leggen met iemand tussen de 36 en 46. Je komt op een datingsite waar vermeld staat dat er een miljoen singles ingeschreven staat. Als je een zoekopdracht uitvoert, voldoen er honderd deelnemers aan jouw zoekprofiel. Dan weet je een ding alvast zeker: van dat aantal van een miljoen is dus een heel klein deel dat voor jou interessant is. Je gaat dan vervolgens bladeren door de profielen zodat je zelf kunt beoordelen of dat deel van het bestand voor jou kansen biedt.

Natuurlijk kun (en moet) je met de instellingen en de grenzen van je zoekprofiel nog een beetje spelen en schuiven om een definitief oordeel te kunnen vellen, maar met deze kleine test weet je al meer. Door even deze moeite te doen kun je:
– je de moeite besparen om je in te schrijven op een site die jou onvoldoende bieden kan
– je privacy behouden; je hoeft namelijk niet op elke site in te schrijven omdat je denkt dat je dan pas wat kunt zien
– veel gerichter je keuze maken en je slagingskans flink positief beïnvloeden.

Trouwens, op internet wordt in blogs over het aantal leden nog wel eens het een en ander geschreven. Zo ook in dit blog van Peter ten Berge. Dat het onderwerp meer singles bezighoudt, blijkt ook uit het feit dat ons regelmatig wordt gevraagd hoeveel deelnemers D-Date heeft. Een vraag die wij nooit beantwoorden. Gewoon omdat het aantal deelnemers op zich je niets wijzer maakt en, zoals uit de praktijk blijkt, eerder misleidt. Je kunt bij ons (D-Date), zonder je te hoeven inschrijven, gewoon rondkijken alsof je deelnemer bent (door te zoeken als bezoeker). Dan zie je wat je straks ook zult zien en weet je direct of dat je aanspreekt.

Met dit blog heb ik geprobeerd je duidelijk te maken welke waarde het aantal deelnemers van een site heeft, hoe je zelf kunt ontdekken wat voor jou van belang is en waarop je je keuze van een datingsite kunt baseren. Wil je nog meer weten? Stuur gerust een mailtje met je vraag!