De omgang met elkaar tijdens het daten vormt vandaag het onderwerp van ons blog. We hebben het al vaker gezegd: internet is een afspiegeling van de gewone maatschappij. Dat betekent dat alles waar we in het dagelijks leven meer of minder blij mee zijn (de vervaging van de normen en waarden), ook voorkomt op internet. Als we naar het internetdaten kijken, zie je dat dus ook terug.

Zo vinden wij het jammer dat steeds meer mensen het normaal gaan vinden om in hun profiel de waarheid te verbloemen. De een maakt zichzelf een paar jonger, de ander weegt tien kilo minder of heeft plotseling een hoger opleidingsniveau dan in werkelijkheid. "Ja, maar dat doe ik om meer contactverzoeken te krijgen", horen we dan vaak als excuus. Natuurlijk, het kan zijn dat je een paar reacties meer krijgt dan met je werkelijke gegevens. Het is echter veel belangrijker om je de vraag te stellen of de contacten die je legt kans hebben tot iets te leiden.

Stel je het vervolg van het contactverzoek eens voor. Je gaat met elkaar mailen, bellen en afspreken elkaar te ontmoeten. Dan moet je met de billen bloot. Want ter voorbereiding op die afspraak ga je alvast vertellen dat je inmiddels iets zwaarder bent geworden en/of iets ouder bent geworden dan in je profiel staat, in de hoop dat jullie ontmoeting niet tegenvalt. Wat denk je dat je date denkt? ‘Wat zal er verder allemaal anders zijn dan verteld is’ of ‘hoe gaat mijn date met de waarheid om’ of ‘wat zal er in de toekomst voor mij verzwegen worden of verdraaid worden?’.

Zo’n start van jullie contact maak je niet gauw meer goed. Natuurlijk, er zijn voorbeelden waar het wel lukt, maar wij kennen er meer die daar na een paar weken of maanden toch op stuklopen. Het blijkt dat het vertrouwen nooit meer helemaal herstelt en er meer achterdocht blijft dan wenselijk is. Achterdocht en wantrouwen zijn geen fundamenten voor een duurzame relatie.

Als het je dus om die serieuze relatie te doen is, ga dan met de waarheid om zoals je wilt dat een ander dat ook doet. Ben eerlijk en oprecht en vertel hoe het echt zit. Door nog eens goed na te denken, heeft elk nadeel z’n voordeel zoals we van Johan Cruyff weten. Anders verwoord bieden die tien kilo’s meer houvast, zorgen een paar jaren meer voor meer wijsheid en levenservaring die boeiend en intrigerend kan zijn. Is je opleidingsniveau ineens veel minder belangrijk als je iemand bent die geïnteresseerd is in heel veel onderwerpen en daarover een goed gesprek kan voeren bijvoorbeeld.

Ander voorbeeld: nog onlangs belde iemand die werkeloos is en zich afvroeg hoe dat het beste vermeld kan worden in de profieltekst. Hij had namelijk het idee dat hij weinig kans op contactverzoeken had door te vermelden dat hij geen werk had. Toen we doorpraatten bleek hij veel verschillend vrijwilligerswerk te doen waarmee hij zijn nieuwe toekomst en job aan het bepalen was. Toen hij dat in zijn profiel vermeldde, bleek hij daarmee juist waardering te oogsten en was een contact snel gelegd.

Kijk nog eens kritisch naar je profiel en ben eerlijk over hetgeen je verteld en beschreven hebt. Houd je dan nog ‘lastige’ onderwerpen over waarvan je het moeilijk vindt om die goed te beschrijven? Bedenk dan eens wat voor voordelen ze hebben. Wat ze je leren of brengen, waarmee ze je leven verrijken. We durven te wedden dat je daarmee een goede formulering vindt om het eerlijk in je profiel te vermelden.