Als je begint met daten denk je ‘even’ een partner te gaan vinden. Als je alleen al op internet kijkt, zie je vele duizenden singles op de diverse datingsites staan. Keuze genoeg, zou je zeggen!

Het valt ons op dat zovelen denken dat daten via een datingsite iets is dat je ‘even’ doet. Ze realiseren zich vaak niet dat het vooral een ontdekkingstocht is. Een ontdekkingstocht naar jezelf. Juist met internetdaten ontdek je heel veel over jezelf.

Degenen die het blog met de zes vragen voor het  kiezen van de juiste datingsite hebben gelezen en in de praktijk hebben gebracht,  zullen al wel gemerkt hebben dat er veel meer achter internetdaten zit dan alleen de site kiezen die een leuke homepage heeft. Al met de keuze van de datingsite ontdek je van jezelf wat je blijkbaar belangrijk vindt. Bij inschrijving wordt van je gevraagd een profiel te schrijven of aan te vinken welke opties op jou van toepassing zijn. Een nieuw moment van echt nadenken over wie je bent en hoe je jezelf ziet en wilt presenteren. In een van de volgende blogs zullen we tips opnemen voor het maken van het profiel.

Dan begint de fase van het contactleggen. Contactverzoeken doen en ontvangen. Ontdekken wat je voelt bij een bepaalde reactie. Jezelf vragen stellen als:

  • Waarom reageer ik enthousiast, geërgerd?
  • Waarom spreekt iemand me wel of niet aan?
  • Hoe ga ik om met de spanning van het wachten op een reactie?
  • Wat als mijn pogingen tot contact niet direct positief beantwoord worden? Wat gebeurt er dan met me, hoe reageer ik dan?

Als je dat wilt, kun je daaruit veel over jezelf leren. Dan ga je jezelf afvragen:

  • Met wat wil ik aan de slag?
  • Wat wil ik verder ontwikkelen?
  • Waarin wil ik beter worden?
  • Welke aspecten van mijn aanpak kan ik nog verbeteren? Hoe wordt mijn strategie?

In adviesvragen van deelnemers is dit vaak de rode draad. Veel vragen gaan over de dingen die deelnemers gaandeweg over zichzelf ontdekken en waarin ze verandering willen aanbrengen. Ze willen handvatten om niet telkens weer in dezelfde valkuil te stappen.

Als we dit blog zo teruglezen, lijkt het bijna of daten niet léuk kan zijn. Toch wel! Want door jezelf te ontdekken wordt het resultaat ook steeds beter. Juist door jezelf te ontdekken, ontdekken anderen jou. Je krijgt een andere uitstraling, mensen gaan je ineens een compliment geven "je ziet er zo goed uit" en daardoor verandert je interactie met mensen. Let maar eens op: als je jezelf  ont-dekt, komt daar heel veel moois voor terug!