Bij het kiezen van de datingsite die bij je past, maak je vele afwegingen, dat bespraken we al eerder. Naast de vragen die je daarbij helpen, kun je nog naar andere aspecten kijken. Eentje die daar zeker bij hoort, is de vraag of je voor je deelname gaat betalen of kiest voor gratis deelname. Om die keuze te maken heb je meer informatie nodig, die je hieronder aantreft.

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel van ons weet, gaan wij bij D-Date voor een blijvend resultaat: de partner voor je leven vinden. Natuurlijk zijn er ook datingsites die zich richten op one-night-stand-contacten, op erotische contacten of op fun-daten, maar daar richten wij ons niet op en die nemen we ook niet mee in onze beschouwingen.

Als je werkelijk een relatie wilt aangaan en je partner voor het leven wilt vinden, ga je dat gedegen aanpakken. Het is immers geen pakje boter dat je gaat kopen. Bij die gedegen aanpak hoort een commitment: de afspraak met jezelf dat je met alle mogelijkheden die voorhanden zijn je doel gaat bereiken. Als je die afspraak maakt, ga je je namelijk focussen op je doel. Je zorgt ervoor dat de weg ernaar toe zo ruim mogelijk gebaand wordt; alles wat jou kan belemmeren in het bereiken van dat doel, vermijd je dan, ruim je uit de weg. Je zult merken dat dit heel effectief is.

In de keuze voor een datingsite is het dan van belang dat je kiest voor een datingsite waar mensen ingeschreven staan met diezelfde instelling: die gaan voor hun doel namelijk die partner vinden. Iedereen die dat met overtuiging wil, kiest ervoor om gelijkgestemden tegen te komen. Mensen die ook dat doel voor ogen hebben en er daardoor al een stukje dichterbij zijn. Iemand die echt graag wil, is bereid voor zijn inschrijving te betalen. Is zich bewust dat daarmee al het eerste onderscheid gemaakt wordt. Want al diegenen die nog niet toe zijn aan een relatie, het nog niet durven of alleen maar een beetje lol willen hebben, hebben daar geen betaalde inschrijving voor over. Dat is dan ook de reden dat steeds meer deskundigen adviseren om in te schrijven bij datingsites waar je voor de service betaalt.

Ben dan wel kieskeurig. Lees nog eens de vragen door voor de selectie van de datingsite. Je kunt namelijk slechts bij enkele datingsites het hele bestand als bezoeker (dus zonder registratie) doorzoeken. Bij het merendeel moet je je eerst registreren, waarmee je je profiel al op hun site plaatst (en waarmee zij dus al diverse persoonsgegevens van je hebben en je alert moet zijn op je privacybescherming). Ze vullen hun bestand met die gratis geregistreerde profielen, die dus niet allemaal echt werk maken van hun zoektocht. Vooral nieuwsgierigheid is vaak de reden voor registratie.

Ben je er overigens van bewust dat echt contactleggen ook bij de sites waar je je gratis kunt registreren, pas mogelijk is nadat je gaat betalen. Kijk daarom ook even kritisch naar de overige vragen bij je keuze van een datingsite om te bezien of ze alles bieden wat jij graag wilt.

De kosten van deelname verschillen per site en naar de duur van de periode die je kiest. Het is altijd vele malen goedkoper te gaan internetdaten dan je in te schrijven bij een traditioneel relatiebemiddelingsbureau. Internetdaten kost je gemiddeld bij een kwalitatief goede site vanaf circa EUR 18,00 per maand en wordt voordeliger als je je voor een langere periode inschrijft. Je kunt dan meestal onbeperkt zoeken en contactleggen. De meeste sites hanteren geen inschrijfgeld. Inschrijving bij een relatiebemiddelingsbureau wordt tegen een vast bedrag of een percentage van je inkomen afgerekend en daar staat veelal een gelimiteerd aantal bemiddelingen tegenover (3 tot 4 per jaar). Gemiddeld komt je deelname per jaar bij hen uit op een bedrag vanaf circa EUR 1.000,– tot een paar duizend euro.

Belangrijk voor jou is echter hoeveel mensen die echt een partner willen vinden in het bestand staan. Dat geldt natuurlijk bij zowel een relatiebemiddelingsbureau als bij een internet-datingsite. Vraag in een introductiegesprek bij een relatiebemiddelingsbureau daarom altijd goed door, ben kritisch en informeer je op internet bijvoorbeeld via een forum. Kijk op een datingsite als bezoeker altijd goed rond en kijk of je profielen vindt die je aanspreken. Gezien het prijsverschil ligt het voor de hand dat er zich meer deelnemers inschrijven op een datingsite en het bestand zich daardoor continu ververst. Voor zo’n laag bedrag per maand kijk je het makkelijker één of enkele maanden aan. Het beeld van vandaag is op een datingsite dan ook anders dan dat van over een week; er hebben zich dan alweer vele nieuwe deelnemers ingeschreven. De bedragen die je voor een traditioneel relatiebemiddelingsbureau betaalt zijn aanzienlijk, gelden meestal per jaar en zorgen ervoor dat mensen minder snel besluiten tot inschrijving over te gaan, waardoor de verversing van het bestand bij hen veel minder snel gaat. Daarbij komt dat je op een datingsite zelf het initiatief neemt om contacten te leggen, terwijl je bij een relatiebemiddelingsbureau moet afwachten wat er aangereikt wordt. Kortom, je krijgt naar onze mening meer waar voor je geld bij een datingsite dan bij een relatiebemiddelingsbureau.

Wat je ook kiest, het gaat erom dat je je doel bereikt. We hopen je met dit blog meer inzicht te hebben gegeven in de afwegingen die je kunt maken als het om de deelnamevorm bij het daten gaat.