Al zolang internetdaten bestaat, is een van de belangrijkste tips voor een eerste date dat je iemand (familielid, vriend(in), collega) vertelt dat je een afspraak hebt en met wie. Zodoende is er iemand op de hoogte van jouw afspraak met een nog onbekende en kan diegene actie nemen als er iets gebeurt met je.

Vaak wordt er dan afgesproken dat je je een half uur na de starttijd van je afspraak laat bellen door die vriend met de vraag of alles goed gaat. Je hebt dan ook nog een escape voor het geval de date echt niets is en je de afspraak kort wilt houden. Het excuus dat er iets is waardoor je snel weg moet, is dan makkelijk te maken. Het is natuurlijk eerlijker om de ware reden te zeggen, maar sommigen vinden dat nog lastig en dan is dit een goede tussenweg.

Nieuwe technologie: geavanceerder daten

SafecallNu de meeste mensen gebruik maken van mobiele telefoons met apps is er een geavanceerde mogelijkheid om je omgeving het te laten weten wanneer er iets met je zou gebeuren. Je hoeft daardoor vooraf niemand meer in te seinen. De app heet Safecall.

Na installatie kun je bij een date vooraf in de app invoeren met wie en waar je die afspraak hebt. Via GPS registreert de app je locatie en legt die vast. Ook tussendoor wordt dit getoetst, zodat ook bij een tussentijdse verplaatsing (bijvoorbeeld een wandeling) vastligt waar je je bevindt.

Je geeft vooraf een afmeldingstijdstip in. Als je jezelf voor het opgegeven tijdstip afmeldt, gebeurt er verder niets en weet niemand dat je die date hebt gehad. Mocht je je niet afmelden, dan ontvangt de contactpersoon die jij hebt ingevuld (of meerdere) een mail met het bericht dat je je niet hebt afgemeld en dat er mogelijk iets met je gebeurd zou kunnen zijn.

Via de site kan die contactpersoon dan de stappen volgen om vast te stellen of er daadwerkelijk iets met je aan de hand is of dat je je (misschien wel doordat je helemaal in de wolken bent over je date) vergeten bent af te melden. Ook de instructies over de verdere handelwijze worden duidelijk verstrekt.

Voor EUR 2,99 kun je de app aanschaffen en kun je er onbeperkt gebruik van maken. Zowel voor iPhone als Android beschikbaar.