Het is jammer dat er blijkbaar nog steeds mensen zijn die over de rug van jou (en singles in het algemeen) geld willen verdienen. Ethisch verantwoord ondernemen is bij hen ver te zoeken.

Al eerder sprak ik schande van het gedrag van datingsite-eigenaar David Heijerman (www.mooiemensen.com), die zijn site alleen gebruikt om geld te verdienen en dat probeert te bereiken door veel publiciteit te zoeken. Om zijn doel te bereiken maakt hij alle aspecten van relatiebemiddeling daaraan ondergeschikt. Daarmee wordt het belang van de single geschaad; er wordt een valse verwachting gewekt. Zijn nieuwste actie is het verloten van een borstvergroting aan de vrouwen die zich inschrijven. Blijkbaar heeft hij een tekort aan vrouwen op de site en probeert hij dat op deze wijze op te lossen. Vreemd overigens, dat op een site voor mooie mensen nog een borstvergroting nodig is……

Gaat het inschrijven (en het risico) op de hierboven genoemde site nog om relatief kleine bedragen, dat is niet het geval bij alweer een nieuwe datingsite (www.firstclassdate.nl) die zich vandaag via een persbericht meldde. Zij pretenderen zich te richten op mensen in het ‘hogere segment’, zonder die aanduiding overigens toe te lichten (hogere opleiding?, hoger inkomen?, ??). Nog los van het basale (zeer 1.0) uiterlijk van de site, dat volstrekt niet past bij een ‘hoger segment’, de woordkeus en taalkundige onzorgvuldigheden, de geringe informatie en de hoogte van het entreegeld, biedt de site ook geen betrouwbare indruk. Er wordt namelijk direct gevraagd om vijfhonderd euro via iDeal te betalen voordat überhaupt gestart kan worden met inschrijven (waarmee het bedrag dus direct geïncasseerd is en niet terug te vorderen is) zonder dat duidelijk wordt hoeveel mensen ingeschreven staan, wat men te bieden heeft, etc. In de Algemene Voorwaarden staat vermeld dat er nooit restitutie van de entreefee mogelijk is, dus ben je je geld kwijt als je van een koude kermis thuiskomt. Van dezelfde eigenaar is trouwens de site Date-One, die net zo 1.0 is gebouwd en eveneens geen enkele service en privacybescherming biedt.

Met deze sites wordt weer eens te meer duidelijk dat er nog steeds goudzoekers zijn die denken dat ze door het bouwen van een website met een database, geld kunnen verdienen aan singles. Echte relatiebemiddeling is veel meer dan dat en vraagt specifieke kennis en ervaring. Ik vind het belangrijk dat ik als bemiddelaar ethisch verantwoord omga met iets dat zo persoonlijk is als het vinden van een relatie. Dat betekent dat de datingsite uitgekiend en doelgericht gebouwd dient te worden en dat er een uitgebreide persoonlijke service en dienstverlening bij geboden wordt. Dat dat door de bovengenoemde sites niet wordt ingevuld, zou je als single in ieder geval mee kunnen wegen bij je keuze van een datingsite.

Natuurlijk is het je eigen verantwoordelijkheid om je vooraf goed te informeren en kritisch te zijn waar je je inschrijft. Toch zou naar mijn mening ook de branchevereniging AVR in haar informatie naar jullie moeten waarschuwen voor dergelijke -naar flessentrekkerij riekende- organisaties. Omdat AVR het belang van hun consument niet behartigt, hoop ik dat jij (liever nog: iedere single) op tijd dit weblog leest. Om vervolgens zelf, rekeninghoudend met alle voor’s en tegen’s, te kiezen waar je je gaat inschrijven om de juiste partner te vinden.