In deze feestmaand is iedereen iets meer bezig met uiterlijk dan in de andere maanden van het jaar; je doet iets speciaals met je kleding voor een van de vele feestjes of denkt na over iets leuks met je kapsel of make-up. En hoewel het bij het daten altijd een rol speelt hoe je eruit ziet, wordt die rol meer belang toegekend dan nodig (en nuttig) is om de liefde van je leven te vinden.

Natuurlijk, bij het zien van een 'Ma Flodder' of 'Malle Pietje' zul je niet meteen aannemen dat je een stijlvolle man of vrouw gaat ontdekken, maar vraag aan menige autoverkoper maar eens hoe je je daarin kunt vergissen. Die verkoper zal je kunnen vertellen dat je iemand, zoals het spreekwoord mooi zegt, 'wel voor de kop kijkt, maar niet erin'. Ofwel: aan een Ma Flodder of Malle Pietje kun je soms zomaar de meest luxe uitvoering van je automerk verkopen. Soms blijkt dan dat diegene president-directeur van een grote onderneming is, maar in vrije-tijds- of klus-outfit is binnengelopen.

"Nou, je kan me wat", zul je misschien denken. "Ik vind het heel belangrijk hoe iemand eruit ziet en ga niet reageren op een profiel waarvan de foto's me meteen al niet aanspreken." Dat mag, het is je goed recht. Graag wil ik je in dit kader vertellen over het verloop van een bijzonder experiment onder singles. Ik wil je namelijk geen date-kansen laten missen.

Bij een test onder een groep singles werd hen eerst een aantal profielteksten voorgelegd, waaruit ze de meest aantrekkelijke mochten selecteren. Vervolgens werd hen een aantal foto's getoond, waaruit ze ook hun keuze mochten maken. Het zal je niet verbazen dat het bij elkaar brengen van de combinaties (foto/tekst) tot grote hilariteit leidde. Een aantrekkelijke foto bleek te horen bij een weinig zeggend profiel en de leukste tekst bleek geschreven door een doorsnee-uitziende single. Het meest frappante van de test was echter het verdere verloop.

Ondanks dat de foto heel aantrekkelijk was, bleek het merendeel van de singles toch af te knappen op de weinig aansprekende tekst en besloten ze daarom geen contact te leggen. En na het nogmaals doorlezen van de profieltekst die hen in het begin deed smelten, werd de doorsnee-uitziende single eigenlijk toch wel een interessante kandidaat. De binnenkant bleek het te winnen van de buitenkant. Waarom denk je?

Het beste kan ik je dat duidelijk maken door je te vragen om eens na te gaan wie je kent in je omgeving die er anders uitziet dan normaal gesproken. Je kent misschien iemand die een brandwond of litteken in het gezicht heeft of iemand die loenst. Omdat jij diegene al langer kent, valt het jou niet meer op; je ziet het eigenlijk niet meer. Totdat iemand tegen je zegt: 'zeg, die vriend(in) van je met dat litteken, die…." en ineens wordt je je dat weer bewust. Jij kunt gewoon met die vriend(in) praten en staart allang niet meer gebiologeerd naar die brandwond of dat litteken of bent niet meer aan het zoeken naar het goede oog; jij ziet de mens die erachter zit. Met alle kwaliteiten, talenten, (eigen)aardigheden en wat ook nog meer. Jij bent bevriend om de mens die hij of zij is.

Als je weer gaat bladeren op de site en je wilt echt de liefde van je leven vinden, hoop ik dat je de moeite wilt nemen om met dit in gedachten de profielen door te nemen. Want ik weet uit ervaring dat je dan ineens jouw partner gaat vinden; gewoon omdat je hem of haar dan makkelijker herkent.