Vandaag eens een gesprek dat ik had met een single die inmiddels geen single meer is. Isabelle heeft de liefde van haar leven in maart voor het eerst ontmoet. Ze durven nu te zeggen dat ze samen een relatie hebben en beginnen hun gezamenlijke toekomst steeds meer vorm te geven.

Wanneer heb je je ingeschreven bij de datingsite? 

Isabelle: "Vorig jaar november. Ik was net 40 geworden en vond het tijd om maar eens de stoute schoenen aan te trekken en ook voor mezelf een partner te gaan vinden. Het had me eigenlijk al te lang geduurd. Ik had mijn vriendinnen gekoppeld en kreeg het gevoel dat het er voor mij niet meer in zat. Vriendinnen hadden het natuurlijk al wel vaak aangeraden, maar ik vond het toch nog wel eng om te gaan internetdaten. Dat 40 worden gaf de doorslag. Dat was toch wel het omslagpunt."

Waar heb je je ingeschreven en waarom?

"Op advies van diezelfde vriendinnen bij Relatieplanet en bij E-matching. Relatieplanet omdat ze zeggen dat het de grootste site van Nederland is en bij E-matching omdat die een radiospot hebben waarin ze zeggen dat ze voor hoog-opgeleiden zijn. Ach, er zijn zoveel sites en eigenlijk wist ik niet zo goed waarvoor ik moest kiezen. Je gaat dan toch af op wat anderen zeggen. Nu ik zelf op datingsites heb gezeten heb ik wel ontdekt wat zo'n beetje belangrijk is, maar dat wist ik toen nog niet."

Hoe heb je het internetdaten ervaren?

Isabelle zoekt naar de juiste woorden en zegt dan: "Vooral spannend en soms ook vermoeiend. Als je volledig blanco begint, moet je nog veel ontdekken en ik miste goede informatie. Ik kreeg via Relatieplanet meteen de eerste dag dat ik had ingeschreven al zo'n 12 'hartjes' en wist werkelijk niet wat ik ermee aan moest. Vond het ook wel erg veel. Met mijn vriendin Bea heb ik ze allemaal bekeken. Het bleken eigenlijk alleen maar klikjes te zijn en het zegt nog niets. Er zat maar 1 man bij die een tekst had geschreven die me wel aansprak. De rest was vooral oppervlakkig of het waren mannen met tattoo's en overbodige sieraden of een kleding- en schrijfstijl die mij niet aansprak. Die ene man heb ik geantwoord met een aardig mailtje, maar daar heb ik nooit meer wat van teruggehoord. Dat stelt je dan teleur. Wist ook niet zo goed wat ik toen moest doen."

"Bij E-matching kreeg ik ook meteen een berichtje en die man had ook echt wat persoonlijks geschreven. Dat gaf me wel een goede indruk en dus heb ik hem teruggemaild. Hij was wel een MBO-er maar hij schreef dat hij een leidinggevende functie had. Al snel gingen er elke dag wel vier mailtjes tussen ons heen en weer. Toen heb ik met hem afgesproken bij een café hier om de hoek in Utrecht. Ik vond het ontzettend spannend en met mijn vriendin Bea had ik afgesproken dat zij ook even in dat café wat zou gaan drinken. Dat gaf me een veiliger gevoel. Toen ik hem zag viel me zijn uitstraling wat tegen. Hij schreef leuk in zijn mailtjes, maar had eigenlijk tijdens ons kopje koffie weinig gespreksstof. Ik had in jouw blog de tip gelezen om minimaal twee keer met elkaar af te spreken omdat je de eerste keer meestal zenuwachtig bent. Eigenlijk zag ik dat niet zo zitten, maar ik heb het toch gedaan. Die tweede keer was inderdaad een stuk leuker, maar er was geen 'klik'. Onze opleidingsniveau's lagen toch wel ver uit elkaar, waardoor ik het gevoel had op dat gebied onvoldoende te kunnen delen. We mailen nu nog steeds af en toe en dat is leuk, maar meer is het niet geworden."

"Toen ik wat langer ging daten op de beide sites kreeg ik steeds meer het gevoel het daar niet te gaan vinden. Het type mannen dat reageerde bij Relatieplanet was gewoon niet mijn stijl. Leuke mannen maar niet meer dan dat. Bij E-matching kreeg ik verder geen berichtjes en ben ik vooral zelf actief gaan zoeken. Daarbij viel het me op dat het aantal MBO-ers toch wel hoog is en dat ik er minder hoog-opgeleiden aantrof dan ze in de reclame beloven. Ik vond de site ook niet zo prettig lezen met dat blauwe. Omdat ik inmiddels een vriendin had die bij Parship leuke mannen vond, heb ik me daar gratis ingeschreven. Je maakt dan een test en krijgt op basis daarvan mannen voorgesteld. Daar heb ik uiteindelijk flink veel betaald om die mannen te kunnen ontmoeten en best een paar leuke dates gehad, maar ik kreeg het gevoel dat die testuitslag soms toch wel bijzondere combinaties zag die ik niet herkende."

"Omdat het best veel tijd kost allemaal, heb ik na nieuwjaar even een pauze ingelast. Was het eigenlijk wel een beetje zat. Je steekt er toch veel energie in en dan is het niet leuk dat daar niets uitkomt. Werd ook een beetje jaloers op mijn vriendin die inmiddels een leuke vriend had gevonden en daar veel tijd aan besteedde."

Hoe heb je de liefde van je leven dan toch gevonden?

Isabelle gaat er goed voor zitten. "Gek hoor, maar ik kwam een leuke man tegen bij AH. We stonden allebei te wachten bij de kassa en ik kende mezelf niet toen ik hem zei dat ik wel samen met hem wilde koken. Hij lachte en zei onverwachts meteen 'dat is goed'. We hebben twee leuke weken gehad en toen was het over. Omdat de liefde van Bea ook net uit was gegaan, hebben we ons ingeschreven bij Relatieklik en D-Date. Bij Relatieklik doe je ook eerst een test zoals bij Parship en bij D-Date heb ik me gratis ingeschreven en dat na drie dagen veranderd in betaalde deelname om contact te leggen met Wouter. Bea had een berichtje van Willem via Relatieklik en zo hadden we ineens allebei een date. We spraken af met z'n vieren in datzelfde café in Utrecht. Het werd een hele leuke middag. Het grappige was dat het wel leek of het soepeler verliep dan een afspraak met z'n tweeën. Er werd over en weer geplaagd en veel gelachen over date-ervaringen. We zijn met z'n vieren nog bij een pizzeria gaan eten en hebben toen een tweede date afgesproken. Niet meer met z'n vieren maar gewoon ieder met z'n tweeën. Of dat nou de gouden formule is geweest weet ik niet, maar zowel Bea als ik zijn nog steeds samen met onze dates. Wouter en ik zijn vaak samen en denken al voorzichtig aan samenwonen. Bea en Willem houden het voorlopig op LAT-ten, maar dat komt ook omdat hij co-ouder is en nog jonge kinderen thuis heeft. Het is wel reuze leuk dat we nu allebei een nieuwe liefde hebben en we hebben het er met z'n vieren regelmatig over hoe bijzonder het is. We noemen ze Onze W's en ze bevallen ons wel goed."

Wat heb je geleerd of ervaren dat je aan andere singles wilt meegeven?

"Nou, dat het allemaal niet zo simpel is als het lijkt. Kijk, nu wij gelukkig zijn met onze W's is het achteraf makkelijk praten, maar ik vond het ontvangen van afwijzingen persoonlijk een drama. Ik was daarvan toch telkens van slag. Jij schrijft in je tips wel dat je daar anders mee om moet gaan, maar dat vond ik toen ik jou nog niet had gesproken toch wel erg lastig. Mijn vriendin Carine is naar jouw workshop geweest en misschien had ik dat ook beter kunnen doen. Ik zie dat zij veel zelfverzekerder is bij het daten. Ik zou ook niemand adviseren om op meerdere sites ingeschreven te staan. Dat maakt het ook wel erg onrustig en je gaat op den duur ook appels met peren vergelijken omdat de mannen op die sites zo verschillend zijn. Ik vind dat er echt andere mannen op Relatieplanet staan dan op E-matching of op Parship of bij D-Date, gewoon een ander type. Het verschilt per site dus is het goed om dat van tevoren goed te bekijken. En eerlijk gezegd heeft het chatten met jou me geholpen om de juiste mannen te selecteren en dat zou ik dus ook iedereen aanbevelen. En als ze de kans hebben moeten ze natuurlijk ook gewoon met z'n vieren afspreken want dat was bij ons echt heel leuk, maar dat is bij ons wel heel toevallig samengelopen, dat realiseer ik me."

Denise: "Dankjewel voor het gesprek. Ik wens jullie alle vier veel geluk en liefde en zou het leuk vinden nog eens te horen hoe het jullie verder vergaat."