Ook afgelopen zaterdag kwam het in de workshop als probleem naar voren: 'hoe neem je met respect afscheid van elkaar?'  Het contact verbreken op een wijze die de ander zo min mogelijk bezeert. Best lastig.

Je argument

Toch kun je het jezelf makkelijker maken dan je nu misschien denkt. De crux zit 'm in het argument dat je gebruikt. Als je namelijk je gevoel beschrijft en aangeeft hoe het voor jóu voelt, houd je het bij jezelf. De ander voelt zich dan niet de reden of oorzaak van het mislukken van het contact.

Wanneer vertel je het?

Als je aan het einde van je date hebt besloten dat je geen vervolg wilt geven aan dit contact, dan is het goed om dat direct te vertellen. Natuurlijk, het kan aantrekkelijker lijken om dat achteraf per mail of sms te doen, maar je houdt er een beter gevoel aan over als je zo flink bent het persoonlijk te vertellen. Enige uitzondering daarop vormt een situatie waarin je het gevoel hebt dat de ander er kwaad door zou kunnen worden en daardoor een gevaar voor je zou kunnen vormen. Dat komt relatief gezien echter weinig voor.

Voorbeelden

Je kunt vele vormen kiezen voor je boodschap als er maar gevoel uit spreekt. Het helpt als je daarbij ook woorden kiest waarin dat voelen doorklinkt. Bijvoorbeeld:

  • 'ik realiseer me nu pas dat het daten voor mij te vroeg komt. Het brengt een verdrietig gevoel bij me boven dat me aangeeft dat ik mijn vorige relatie nog niet volledig heb verwerkt. Dat wil ik eerst doen.' 
  • 'ik wil het hierbij laten; ik mis het speciale gevoel dat ik nodig heb om ervoor te gaan.'
  • 'ik ga niet in op je uitnodiging voor een volgende afspraak, omdat ik het gevoel heb dat ik niet met je op dezelfde golflengte zit.'

Geen toelichting verschuldigd

Wat je ook hebt aangegeven, geen enkel argument verplicht je om het toe te lichten. Soms zou je die behoefte of verplichting kunnen voelen doordat de ander stil valt, teleurstelling laat blijken of om een verklaring vraagt. Het lijkt dan vanzelfsprekend dat jij die stilte invult door te gaan toelichten waarom je dat gevoel hebt, maar dat is onnodig. Je kunt het houden bij 'dat is mijn gevoel' en varianten daarop.

Meer woorden maken het vaak minder duidelijk, laten soms ook hoop ontstaan bij de ander. Dat kun je beter voorkomen door helder in je boodschap te blijven.