Als je je profiel op een relatie- of datingsite plaatst, hoop je daarmee natuurlijk te bereiken dat iemand daar zozeer door wordt aangesproken dat hij/zij met jou contact legt. Hoe kun je iemand overtuigen?

Om dat te ontdekken is het goed jezelf eerst af te vragen hoe jíj overtuigd wordt als je een profiel bekijkt? Wat is er bij jou voor nodig om warm te lopen voor een profiel? Ben jij overtuigd als de foto leuk is of wil je in de tekst ook lezen dat iemand zijn/haar vrije tijd op vrijwel dezelfde wijze besteedt? Is voor jou het feit dat jullie van dezelfde muziek houden of dezelfde boeken lezen al aanleiding om overtuigd te raken? Wil je dat iemand grappig is in z'n tekst of houd je daar juist helemaal niet van? Lastig hè? Want overtuigen gebeurt op zoveel verschillende manieren dat er geen één universele manier is die altijd werkt; het is echt heel persoonlijk.

Hoe overtuig je dan?

Drie tips die je je daarbij kunnen helpen, omdat die ervoor zorgen dat je in ieder geval zoveel mogelijk aspecten erin hebt verwerkt die veel mensen overtuigen:

 1. Jezelf blijven. Lijkt een open
  deur maar kijk eens kritisch naar een aantal profielen en ontdek zelf
  hoeveel er geforceerde teksten bevatten. Nonchalant terwijl diegene dat
  in het dagelijks leven niet is, lollig terwijl het niet grappig is en
  te vlot of te spannend gemaakt in de hoop goed over te komen. De kunst
  is juist om gewoon te schrijven over wie jij echt bent, jouw talenten
  en je kwaliteiten en de dingen waar je nog aan wilt werken.
 2. Je sfeer laten voelen. Dat klinkt heel abstract maar kun je makkelijk
  concreet maken door bijvoorbeeld te beschrijven wat jouw manier van
  omgaan met vrienden en het leven is. Beschrijf of jij degene bent waar
  het altijd de zoete inval is, waar de keukentafel het centrale punt is,
  waar met alle vrienden voetbal wordt gekeken, die al jaren
  vrijwilligershulp doet, klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft,
  die altijd attent is met een kaartje sturen voor belangrijke
  gebeurtenissen, etc. Op zo'n manier wordt je profieltekst een
  persoonlijk verhaal dat de lezer al direct een gevoel bij je doet
  krijgen.
 3. Je openstellen. Dat is misschien wel de lastigste tip van deze drie. Want alleen met schrijven dat je een relatie wilt en denkt daaraan toe te, zijn ben je er niet. Zeker niet bij de lezer die de lessen uit mijn workshop toepast; die kijkt daar doorheen. Nee, je écht openstellen is uitnodigend zijn in tekst en beeld én laten zien dat je actief toewerkt naar het vinden van de liefde van je leven. Je foto's zijn met zorg gekozen en laten zien dat je de lezer van je profiel graag wilt ontmoeten, dat je je openstelt voor het contact. In je profieltekst heb je alle woorden verwijderd die een drempel kunnen opwerpen. Je profiel is steeds bijgewerkt en laat zien dat je ermee bezig bent, bijvoorbeeld door de actuele rubrieken bij te houden (wat doe je nu?, reageren op de stelling van de week, etc.) en actief te reageren naar deelnemers die je aanspreken.

Uitgestoken hand
Met een profiel dat hierop gebaseerd is, zit je niet meer met je armen over elkaar schuchter naar je tenen te staren, maar reik je de ander als het ware de hand. Die hoeft alleen nog maar jouw hand te pakken en het contact is gemaakt; wat er ook uit voortvloeit. Als je dat weet te bewerkstelligen, heb je een overtuigend profiel geschreven dat je de liefde van je leven zal laten vinden!