Op het moment dat een van je date-contacten wat serieuzer wordt en je elkaar vaker wilt gaan zien, komt onvermijdelijk ook het moment dat je date jouw kinderen gaat ontmoeten en langzaam zijn of haar intrede doet in je gezin. Regelmatig wordt ons gevraagd hoe dat aangepakt moet worden. Dat hangt helemaal van de situatie af. Een belangrijk verschil wordt namelijk gemaakt door het feit of je gescheiden bent of weduwe/weduwnaar.

Na een scheiding is de ex-partner immers vaak nog in het leven van de kinderen aanwezig door een bezoekregeling of co-ouderschap. Dan speelt loyaliteit een belangrijke rol bij de kinderen. Het kan goed zijn dat zij jouw ex-partner niet willen afvallen en daardoor naar je nieuwe vriend(in) terughoudend zullen reageren. Dat heeft dan niets met hem of haar te maken, maar is veelal hun innerlijk gevecht om loyaal te blijven naar beide ouders.  In het geval dat beide ouders nog de opvoeding bepalen, speelt de nieuwe vriend(in) daarin geen rol en als hij of zij zich daarin terughoudend opstelt, zullen de kinderen en hij/zij dan ook makkelijker bevriend raken met elkaar.

Als je weduwe of weduwnaar bent, heb je in de periode na het overlijden veelal een nieuw evenwicht gevonden in je gezin. Je bent vaak vader en moeder tegelijk geworden en de kinderen hebben zich nog sterker aan je gehecht, bang als ze zijn om hun enig overgebleven ouder te verliezen. Voor hen is jouw nieuwe vriend(in) dan ook meer iemand die in die nieuw verkregen sfeer binnendringt en ze kunnen bang zijn dat jouw nieuwe vriend(in) zich met hun leven zal gaan bemoeien, misschien wel plaatsvervangend ouder wil/zal worden. Of dat ze jouw aandacht teveel moeten gaan delen.


De introductie

Je zult merken dat een langzame en weloverwogen introductie van je nieuwe vriend(in) het beste is. Zorg er in ieder geval voor dat je de eerste weken/maanden elkaar samen ziet, zonder de kinderen. Laat je date na een paar weken/maanden gewoon eens langskomen voor een kopje koffie of een glas wijn zodat de kinderen eraan wennen dat hij/zij er regelmatig is en spreek na een aantal keren eens af samen met de kinderen iets leuks te gaan doen. Zo leren ze je vriend(in) in verschillende situaties kennen en kan er een vriendschapsband opgebouwd worden. Misschien merken de kinderen wel dat jij iets gezelliger en vrolijker bent als je vriend(in) erbij is en wordt het daardoor vanzelf al prettig voor hen als hij of zij er is.

Als jullie zelf na verloop van tijd het gevoel hebben dat jullie relatie serieuzer wordt, dan kun je eens gaan aangeven aan de kinderen dat je verliefd op elkaar bent. Kleine kinderen kun je dat met een verhaaltje -eventueel met behulp van een kinderboek- vertellen. Vanaf een jaar of tien weten ze best wat verliefd zijn betekent en zul je op een vrij volwassen wijze aan ze kunnen aangeven dat jullie inmiddels meer dan gewone vrienden zijn. De kinderen hebben het misschien zelfs allang gemerkt. Zolang je, zowel naar kleine als naar oudere kinderen, aan blijft geven dat je liefde voor hen onveranderd blijft en dat zij nog net zo’n belangrijke rol in jouw leven spelen, zal het vertrouwen groeien.

Rol van de nieuwe vriend(in)/partner

Aan je nieuwe partner de taak om zich vooral niet te gaan bemoeien met de opvoeding, niet te beslissen over zaken die de kinderen aan jou voorleggen, etc. Als de kinderen haar of zijn mening vragen, kan zij of hij die natuurlijk geven. Het overleg en de beslissing blijft echter een zaak tussen jou en je kinderen. Dat respect zal ervoor zorgen dat de kinderen uiteindelijk je nieuwe partner meer en meer gaan waarderen, betrekken bij hun leven en misschien zelfs wel eens iets met hem of haar alleen willen ondernemen (winkelen, naar de voetbal, etc.). Dan weet je dat jullie met z’n allen een mooie nieuwe toekomst voor jullie hebben!