Oei, een onderwerp waarop een taboe rust. Je zegt eigenlijk niet gauw dat iemand lelijk is, dat ‘hoort niet’. Als iemand heel erg knap is (wat is daar trouwens de definitie van?), is het ook niet gebruikelijk dat je omgekeerd op je stoel naar hem of haar gaat zitten kijken. Ook dat ‘hoort niet’. Dat uiterlijk is toch maar lastig.

De discussie over uiterlijk laait weer op door allerlei berichten in de media en weblogs over onderzoek (en nog een door Parship) en bijvoorbeeld de start van een nieuwe datingsite die alleen knappe mensen toelaat. Singlessite deed een onderzoek
naar de invloed van het uiterlijk op een afwijzing bij het daten.
Hoewel niet bekend is door wie de reacties gegeven zijn (geen
rubricering), is het aannemelijk dat de antwoorden vooral komen van
mensen die het uiterlijk belangrijk vinden. Het is in ieder geval wel
een graadmeter.   

Op veel datingsites nemen foto’s een prominente plaats in. Veel deelnemers geven zelfs aan dat zij alleen maar naar foto’s kijken en pas als de foto bevalt het profiel gaan lezen. Profielen zonder foto worden door een grote groep deelnemers niet eens geopend. Dat zijn misschien wel veel gemiste kansen, maar daar kiezen ze dan blijkbaar voor. Maar hoe belangrijk is uiterlijk nou eigenlijk?

Voor het antwoord kunnen we het beste een paar voorbeelden geven:

– wie herinnert zich Bart de Graaff, de enthousiaste presentator en oprichter van BNN? Hoewel zijn uiterlijk afweek van dat van de doorsnee-Nederlander, werd hij door velen bewonderd om zijn doorzettingsvermogen, humor, originaliteit en creativiteit. Degenen die met hem omgingen, zowel vrienden als collega’s, zagen de mens en niet zijn uiterlijk. Door wie hij was, had hij een relatie; ondanks dat hij er anders uitzag.

– of denk eens aan Niki Lauda. Hoewel hij behoorlijk verminkt raakte bij de brand in zijn racewagen, raakten we gewend aan zijn uiterlijk en werden we geboeid door zijn verhalen en mening. Het belemmerde hem niet in zijn relatie.

Ook jij kent vast iemand in je omgeving met een afwijkend uiterlijk waarvan je weet dat mensen die hem of haar nog nooit gezien daar niet mee om kunnen gaan, terwijl jij het al niet eens meer merkt.

Je zult hieruit begrijpen dat wij vinden dat uiterlijk wel een rol speelt, maar geen doorslaggevende. Er moet natuurlijk wel íets zijn dat die ander voor jou aantrekkelijk maakt, maar wát dat is, is voor iedereen verschillend.

Wat kun je nu met al deze bespiegelingen bij het daten? Als je het ons vraagt:

1. Als je uiterlijk heel belangrijk vindt, ga dan vooral op de foto’s af.
Het scheelt je tijd en energie. Dat je dan ook heel leuke profielen
kunt missen, maakt niet uit. Je ontleent aan het uiterlijk blijkbaar de zekerheid dat iemand al dan niet bij je past. Gun jezelf die zekerheid.

2. Als je een foto bij je profiel zet, plaats er dan meerdere om een zo goed mogelijk beeld te geven. Met meerdere foto’s kun je alle aspecten van je uiterlijk laten uitkomen en de meest complete indruk geven.

3. Als je zelf uiterlijk niet belangrijk vindt, lees dan direct de tekstblokken van een profiel door en kijk pas daarna naar de foto. Wedden dat je die dan anders beoordeelt dan wanneer je het om zou draaien?

4. Als je op je innerlijk beoordeeld wilt worden, plaats dan geen foto maar maak werk van een fascinerende en pakkende profieltekst. Daarmee zul je de juiste partner zeker verleiden tot een contactverzoek.


Realiseer je dat uiterlijk meer is dan wat je ziet. Het is het gevóel dat je krijgt bij iemand door zijn of haar uitstraling.

Als je lekker in je vel zit, straal je dat uit. Iedereen wordt dan mooi. Zo wordt iedereen voor iemand speciaal!