Nadat je een paar keer met elkaar gemaild hebt, wil je een volgende stap zetten om elkaar beter te leren kennen. Het lijkt dan voor de hand te liggen om even te bellen. Is dat wel de beste keuze?

Wat zijn de voordelen van een telefoongesprek vóór je eerste date?

Een telefoongesprek voegt nieuwe informatie toe aan wat je van elkaar weet: je hoort elkaars’ stem en ontdekt de manier van spreken en formuleren. De klank van een stem kan je meteen raken. Soms ook moet je aan een stem wennen. Zo kan ook de snelheid van spreken ervoor zorgen dat je een gesprek als aangenaam ervaart of er juist vermoeid door raakt (te langzaam of te snel).

De wijze van vertellen is een ander aspect. De een is breedsprakig en heeft aan één woord genoeg om een heel verhaal in geuren en kleuren uit de doeken te doen. Een ander is misschien juist kort van stof en vertelt van nature heel weinig over zichzelf. Daar moet je echt telkens vragen aan blijven stellen om meer te horen te krijgen. Je ontdekt vanzelf waar je je het meest plezierig bij voelt.

In een telefoongesprek ontdek je tevens of jullie op dezelfde golflengte zitten qua woordkeuze en taalgebruik. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar kan -als je daar onvoldoende aandacht aan besteedt- in het verdere contact behoorlijk tussen jullie in komen te staan.

Al met al zou je denken dat de informatie uit een telefoongesprek van grote waarde is in het beginnende contact dat je hebt gelegd. Het biedt je zoveel nieuwe informatie dat het een waardevolle stap in het date-traject lijkt en een goede voorbereiding op het daten. Laten we eens kijken wat de nadelen zijn.

Wat zijn de nadelen van bellen vóór de eerste date?

Het grootste risico van telefonisch contact vóór je eerste date is dat het ertoe kan leiden dat je eerste date al niet eens meer plaats gaat vinden!

Door te bellen met elkaar, ga je veel meer informatie uitwisselen. Het blijft namelijk in 93% van de gevallen niet bij een gesprekje van een paar minuten. Het merendeel van de singles dat met elkaar gaat bellen, voert een veel langer telefoongesprek. Ik ken voorbeelden van singles die meteen vijf (!) uur met elkaar in gesprek waren. Voor je het weet, deel je je ziel en zaligheid met elkaar en vertel je zelfs meer dan je vooraf ooit zou denken of willen.

Het gebeurt heel vaak dat zo’n lang(er) telefoongesprek ertoe leidt dat een van beiden naderhand besluit de date af te zeggen. De informatie die uit het telefoongesprek is verkregen, geeft diegene bij nader inzien toch geen aanleiding om persoonlijk met elkaar af te spreken. Jammer, want dan mis je de kans om jezelf echt te laten zien.

Je privacy-bescherming is een ander nadeel van het bellen. Waar het mailen nog via de datingsite kan lopen, waardoor je je persoonlijke mailadres niet hoeft te verstrekken, moet je bij bellen toch je telefoonnummer prijsgeven. Als het contact niet is wat je ervan verwacht, beschikt de ander toch over je telefoonnummer. Er ontstaat daardoor een kans dat je nog regelmatig met telefoontjes lastiggevallen kunt worden.

Wat is de meest effectieve keuze?

In de door mij ontwikkelde Succes-Strategie, waarmee al talloze singles binnen afzienbare tijd de liefde van hun leven vonden, ga je direct van de fase waarin je een of enkele keren kort (!) met elkaar mailt, over tot een date. De tussenstap om met elkaar te bellen, wordt dus overgeslagen.

Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je de gelegenheid krijgt om elkaar in z’n totaliteit te ervaren.  Het uiterlijk en de uitstraling blijken namelijk in het persoonlijke contact een waardevolle aanvulling te zijn op de inhoud van het gesprek, waardoor het totaalbeeld ontstaat.

Zou je alleen bellen, dan mis je die extra dimensie en zou je zomaar een beslissing kunnen nemen waar je later spijt van krijgt. Telkens weer blijkt dat de singles die het telefoongesprek als tussenstap kiezen, minder succesvol zijn en er langer over doen om hun partner te vinden.

 

Wil je meer weten over de Succes-Strategie, dan vind je op deze pagina de uitgebreide informatie.