Het is meestal het begin van het inschrijfformulier van een datingsite: het veld waarin je je roepnaam invult. Die roepnaam is de naam waarmee je op de datingsite vermeld wordt. Best belangrijk dus, want met de keuze van je roepnaam vertel je al veel over jezelf.

In mijn eerdere blog heb ik al beschreven wat de verschillen per site zijn en dat je aan de roepnamen die op een site gebruikt worden al kunt aflezen of je op de juiste datingsite hebt ingeschreven.

Het lijkt wel of de roepnamen op bepaalde sites steeds vaker als een soort reclamebord worden gebruikt. Namen als 'hierbenikdan' of 'ditwordthet' of 'ikwordwelgrijzermaarnietouder' en 'charmanteweduwnaar' of 'vlottevent' moeten de indruk wekken dat een 'snelle' vrouw of man het profiel heeft aangemaakt. Het lijkt of het 'aanbiedingen van de week' zijn, zoals de marktkoopman of supermarkt ze ook promoot. De vraag is natuurlijk of dat dan ook oplevert wat diegene bedoelt.

Het antwoord kan ik je uit mijn dagelijkse praktijk geven. Deze roepnamen zijn voor de singles die serieus op zoek zijn naar een partner geen aanleiding om het profiel te openen. Ze vertellen me dat ze niet 'in' zijn voor zo'n snelle scoorder, denken vaak dat het een player* is die zo'n roepnaam gebruikt en verwachten dat het iemand is die niet hoogopgeleid is, 'popi' is en vermoedelijk weinig diepgang heeft. Vooral hoogopgeleide vrouwen zijn gevoelig voor de fancy roepnamen; zij geven aan die profielen direct weg te klikken.

Nu is dat natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar toch. Het feit dat er zo gereageerd wordt, biedt je de kans om te zorgen voor de reactie die je wél wilt. Want het wegklikken van je profiel leidt niet tot contacten; dat wegklikken is niet wat je wilt.

Het is daarom aan te bevelen om even rustig na te denken over de roepnaam die je gaat gebruiken op een datingsite. Een goed begin is het halve werk!

* 'player':  What is meant by the term "player"? A player is somebody who's out there to attract a lot of people
and to see how many people are attracted to them. That player is somebody who's
not very serious about romantic relationships. If you're involved with a player
and you think you're exclusive, you're probably wrong.