Als je single bent, herken je de titel van dit blog vast wel. Op menige verjaardag, bijna elk feest of op maandagochtend bij de koffie op je werk wordt gevraagd of je HEM of HAAR al ontmoet hebt. De vraagsteller kan zich niet voorstellen dat je gewoon single wilt zijn en geen partner wilt ontmoeten.

Lastig! Je wilt niet bot overkomen en toch duidelijk vertellen dat je het niet wilt. Afgelopen week ontmoette ik een single die dat handig oplost. Die was namelijk op een festival toen iemand de vraag weeeeeer eens stelde. Deze single vroeg direct: "Is jouw relatie altijd rozengeur en maneschijn?" "Nou, nee", was het bedremmelde antwoord. "Nou, dat is single zijn ook niet. En jij kiest voor een relatie en ik voor single zijn. Snap je nu dat we allebei hetzelfde doen? We kiezen datgene dat we het liefste willen." Er kwam nog wat gemor over dat mensen uiteindelijk toch niet geschapen zijn om alleen te zijn, maar het werd stil.

Omdat ik het gesprek als naaste buur op het terrein ongewild gevolgd had en de single dat merkte, raakten we in gesprek. Het was toeval dat ik er stond en voor de single zeer verrassend toen tijdens ons geanimeerde gesprek bleek welk blog ik schrijf. Een brede lach brak door. "Nou, dan kun je mij vast vertellen op welke site ik beter maar eens rond kan gaan kijken om iedereen voor altijd stil te krijgen!" Ik antwoordde dat het beter was om geen enkele site te bekijken. De kans om deelnemers die serieus iemand willen ontmoeten verdriet te doen en een verkeerd beeld voor te spiegelen, is levensgroot aanwezig. Zo omgaan met andermans gevoelens is niet fair en moet je niet willen.

Na nog een paar minuten praten werd het deze single weer duidelijk dat alleen je gevoel volgen en doen waar je jezelf goed bij voelt, leidt tot succes. Of dat nu een relatie hebben of single-zijn is. Als je er diep van binnen tevreden mee bent, vind je ook de woorden die dat duidelijk maken. En nog belangrijker: weet je de ander daarmee te overtuigen. En hoef je jezelf niet te forceren tot stappen die je niet wilt en waar je een ander mee bezeert.

Hoewel ik graag mensen met elkaar in contact breng om met elkaar een relatie aan te gaan, wil ik dat alleen doen voor singles die dat echt willen. Als je dus graag single wilt blijven, maak dan ook geen schijnbeweging voor je omgeving door je in te schrijven bij een datingsite maar leg hen liever uit dat dit jóuw keuze is.