“Je hoort het meest belangrijke als je luistert naar het gefluister.“

Zo, daar wilde ik mee beginnen, omdat daarmee in één keer duidelijk wordt waarover dit blog gaat. Zeker in deze dagen zo vlak voor de verkiezingen wordt er luid en duidelijk gesproken tijdens verkiezingsdebatten, talkshow’s en interviews. De vraag is of we dan wel horen wat er het meest belangrijk is. Cees Buddingh (Nederlands dichter en letterkundige) schreef over een debat:

“Een debat is een veelal verhit gesprek waarbij twee mensen tegen elkaar praten en naar zichzelf luisteren.”

En de parallel met daten is dan al snel gelegd: doordat je elkaar over jezelf wilt vertellen om een goede indruk te maken, praat je soms teveel en hoor je elkaar te weinig. Als je op weg bent naar huis vraag je je af wat je nu eigenlijk weet van je date en komen er allerlei vragen boven die je had willen stellen.

 

Waarom is het luisteren zo belangrijk?

Door te luisteren openen zich nieuwe kanalen van informatie. Als we iemand ontmoeten nemen we waar met al onze zintuigen. We zien van alles, we voelen van alles, we ruiken van alles en we horen van alles. Het is de kunst om te onderscheiden wat er allemaal bij ons binnenkomt. Het mooie van luisteren is, dat we ruimte en tijd krijgen om goed in ons op te nemen wat er wordt gezegd, zowel letterlijk als figuurlijk. Dan gaan we ontdekken dat Simon Sinek (Brits auteur en motivational speaker) een waar woord zei toen hij opmerkte:

“Er is een verschil tussen luisteren en wachten op uw beurt om te spreken.”

Dat luisteren dat hij beschrijft, is het luisteren om te horen en binnen te laten komen. Dat zorgt ervoor dat je naar huis rijdt na een date met het gevoel dat je de ander in ieder geval voor een stukje hebt leren kennen. Die ander voelt dat hij of zij de gelegenheid heeft gehad om zichzelf te laten zien en de ruimte heeft gekregen om jou een gevoel bij hem of haar te geven. Dat bereikte je door te luisteren naar het gefluister.

 

Wat hoor je tijdens het daten?

Zoals hierboven beschreven, hoor je tijdens het daten niet altijd alles wat er wordt gezegd. Dat is goed te verklaren, want je bent vermoedelijk wat nerveus en wilt graag zo goed mogelijk uit de verf komen. Net als die ander waarschijnlijk. Het kan zomaar zijn dat je daardoor iets meer bezig bent met wat je vertelt en hoe de date verloopt, dan met luisteren. Laat staan met luisteren naar het gefluister.

 

Daar kun je best wat aan doen. Zo kun je af en toe bewust je houding veranderen tijdens het gesprek. Als je loopt te wandelen, kun je af en toe de ander even bewust vragend aankijken of gewoon zo nu en dan eens een stilte laten vallen. Even stoppen, iets vragen en weer doorlopen kan ook leiden tot een verandering van de dynamiek in het gesprek.

 

Aan het tafeltje in een cafeetje of restaurant met een drankje, leun je het ene moment iets voorover op tafel om iets te vertellen, even later leun je achterover en ga je in de ‘luisterstand’. Zo plaag je jezelf om in het gesprek af te wisselen van houding en daarmee ook afwisselend te vertellen en te luisteren. Dan ga je na afloop van je date met een ander gevoel en meer informatie over de ander naar huis. Je gaat voelen wat luisteren naar het gefluister inhoudt.

 

En op deze manier van een gesprek voeren, breng je dat ook meteen meer in balans. Had je tot nu toe regelmatig een date waarin je een gesprekspartner trof die te weinig of te veel aan het woord was, dan kun je op deze manier daar ook wat invloed op uitoefenen.

 

En hoe luister je naar het gefluister?

Als je gaat oefenen met luisteren naar het gefluister, ga je ‘horen’ wat er tussen de regels gezegd wordt. Dat is eigenlijk een soort van voelen natuurlijk. Als je echt gaat luisteren, hoor je wat er letterlijk verteld wordt en voel je (bewust en onbewust) wat ongezegd blijft. En als je je gevoel volgt, kun je van daaruit reageren. Dan wordt het een heel ander gesprek dat je met je date hebt.

 

Je krijgt meer te zien van de ander, omdat die zich gezien en gehoord voelt. Waarschijnlijk ook begrepen voelt of voelt dat je oprecht geïnteresseerd bent om het te gaan begrijpen of invoelen. En omdat er tijd en echte aandacht is voor elkaar, verandert de sfeer en openheid. Dat vormt de basis voor een date waarin je veel meer ontdekt over de mate waarin jullie matchen.

 

Anders dan ‘gezellig’

Na zo’n date ga je anders naar huis dan met ‘alleen maar’ de conclusie dat het ‘gezellig’ was. Je voelt dan namelijk dat je de ander echt ontmoet hebt, ontdekt hebt. Natuurlijk voel je ook dat je vaker met elkaar wilt afspreken om er een vervolg aan te geven. Om meer te weten te komen. En dat is alles wat zo’n eerste of tweede date beoogt. Het gevoel krijgen dat je elkaar nog eens wilt ontmoeten. Luister dus zeker ook naar het gefluister van je hart.

 

Door de methode ‘luister naar het gefluister’ toe te passen, heeft de date meer diepgang, geeft jullie ontmoeting je een ander gevoel. Het is echt een kwestie van de tijd en ruimte nemen om dit te laten ontstaan en je zult verbaasd staan wat je dan aan jezelf weergeeft over je date.

Ik weet al wat het eindresultaat wordt……

 

Dit is een voorproefje van de vele manieren waarop ik je ondersteun om je de liefde van je leven sneller te laten vinden, herkennen en veroveren. Wil je met mijn ondersteuning De Ware vinden, zodat je effectief gaat daten? Schrijf je dan nu in voor mijn datingcoachingsprogramma, dan sta ik tot je beschikking om je persoonlijk te begeleiden; je kunt elke dag starten.

Wil je liever de keuze van het programma eerst met me overleggen, vraag dan het gratis Strategie-gesprek aan, dan stellen we samen vast wat het beste bij jou past.