In een leuk, open coachingsgesprek dat ik deze week had, bleek weer eens hoezeer het daten kan bijdragen aan je persoonlijke groei. De single waarmee ik het gesprek voerde, had dat in meerdere fasen van het daten ervaren en had nu een duidelijker beeld van haar kwaliteiten en talenten en vooral van wie bij haar zou passen. Dat had en heeft ook invloed op haar profiel; dat van een jaar geleden zag er heel anders uit dan dat van nu. En het verandert nog steeds. In die profieltekst is haar persoonlijke groei zichtbaar. Accenten veranderen, nuances worden toegevoegd en ze heeft beter voor ogen wie ze nu eigenlijk zoekt, wie het beste bij haar past.


Wat kun je in je profieltekst over jezelf ontdekken?

Ik vertel je vandaag wat alleen al het beschrijven van jezelf jou in je persoonlijke ontdekkingstocht kan brengen. Zodra je gaat daten begin je namelijk met het maken van je profiel met als eerste onderdeel het schrijven van je profieltekst. Natuurlijk, dat kun je heel plat en simpel doen door een 1-regelig tekstje, maar ik bedoel hier degenen die serieus gaan daten en dus echt werk maken van hun profiel.

Over jezelf schrijven legt meer bloot dan je wellicht denkt. Niet letterlijk, maar áls je aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken, kun je flink wat over jezelf ontdekken. Waarop ligt het accent in je tekst? Wat vertel je als eerste over jezelf? Wat is blijkbaar jouw focus in je leven op dit moment? In elk coachingsgesprek en in elke workshop vinden de deelnemers onder meer het verkrijgen van dit inzicht heel waardevol.

Voorbeelden

Om het te verduidelijken een paar voorbeelden:

* "Ik ben sinds 3 jaar weduwnaar. Kan me goed redden, maar voel me vooral in de weekeinden eenzaam."

Deze single vindt het belangrijkste dat op dit moment over zichzelf te vertellen valt, het feit dat hij weduwnaar is en dat hij eenzaam is. Even los van het feit of vrouwelijke singles zich hierdoor aangetrokken voelen, geeft dit aan dat het gevoel van eenzaamheid voor deze man in zijn leven nu het zwaarst weegt. De man die hij echt is, is als het ware ondergesneeuwd door de status waarin hij zich bevindt en wat hij daarover voelt. Dat het een hele aardige, interessante, leuke man kan zijn, komt niet direct naar voren en is hij zelf misschien ook wel een beetje vergeten door alles wat hij heeft meegemaakt.

* "Mijn leven is gevuld met afspraken voor gezellige ontmoetingen met vrienden en familie, mijn kinderen en mijn werk."

In haar openingszin vertelt deze single vooral dat haar leven goed gevuld is en aan wie zij aandacht geeft (de volgorde zegt meestal ook iets). Voor haar ligt het accent in haar leven op haar gevulde agenda. Het vertelt nog weinig over haar karakter en eigenschappen, over wie zij is. En ze loopt het risico dat de lezer denkt dat ze nauwelijks tijd heeft voor een date…. Misschien ook maskeert het andere aspecten van haarzelf die ze liever niet onder ogen ziet…


Wat wil je echt? Wat vind je het meest belangrijk?

Natuurlijk zullen beide singles zeggen, dat ze deze tekst zomaar even geschreven hebben 'omdat er wat moest komen'. Maar het vertelt meer over jezelf dan je denkt.

Hoewel het misschien lijkt of er tussen beide voorbeelden een wereld van verschil zit, is dat verschil eigenlijk niet zo groot. Want als ik aan beide singles vraag: 'Adem eens diep in en uit, pfffffffff, en vertel me dan eens wat voor een mens je bent', dan krijg ik daarna een ander verhaal. Dan gaan ze me vertellen wat voor een méns ze zijn. Dan zouden ze ook een andere tekst schrijven. Ze hebben hun tekst nu geschreven in hun dagelijkse roes en als ik rustig met ze ga zitten en hen vertel over datgene wat de lézer misschien zou willen weten, dan gaan ze zich realiseren waar ze nu staan. Zich realiseren hoe ze nu hun leven aan zichzelf (en anderen) weergeven en dus leven. En gaan zich afvragen of dat is wat zij willen, wat zij het meest belangrijk vinden. 

Ik zou het leuk vinden om te lezen wat jij ontdekt als je je profiel van een poosje terug doorleest en dat vergelijkt met hetgeen je nu over jezelf zou schrijven. Reageren kan via de velden hieronder.