Als je ons vorige blog gelezen hebt over de verschillen- of overeenkomstenzoeker, dan heb je vast al ontdekt wat jij doet bij het lezen van een profiel.

We schreven al dat het type dat je bent meer vertelt dan alleen wat je leest in een profiel. Het zegt namelijk ook iets over de mate waarin je open staat om een relatie te vinden.

In hoeverre ben je klaar voor een relatie?
De verschillenzoeker wil graag een relatie en heeft zich daarom ook ingeschreven. Maar als je verschillenzoeker bent, werp je onbewust vele drempels op en biedt daarmee weinig kans om dichterbij te komen. Ieder gevoel Iets geschikts te vinden in het profiel van een ander, houdt ook het ‘risico’ in dat het tot contact leidt, dichterbij komt. En dat is een gevoel dat direct de kop in gedrukt moet worden; het voelt bedreigend, benauwend, angstaanjagend of wat dan ook. Dan maar bij voorbaat zoeken naar alles wat géén opening biedt; dat is veiliger.

De overeenkomstenzoeker wil ook graag een relatie én je bent dan zover dat je het ook durft te laten gebeuren. Je kunt je openstellen voor het eventuele contact en leest daardoor in het profiel vooral alles wat daartoe kan leiden. Alles wat maar een schijntje heeft van een overeenkomst wordt aangegrepen om een contactverzoek te doen. Waar de verschillenzoeker de afstand te groot maakt en slechts met grote moeite iemand naderbij laat komen, heeft de overeenkomstenzoeker de neiging om met iederéen contact te willen leggen (in elk profiel aanknopingspunten te zien), ongeacht of de match enige kans van slagen zou kunnen hebben.

Naast vele andere signalen die uit je profiel blijken, kan de ontdekking van je type je dus ook meer vertellen over jouw houding ten opzichte van een nieuwe relatie.

Je snapt vast wel dat de hierboven beschreven uitersten zelden zo precies voorkomen. Toch kun je met de ontdekking van je type wel voor jezelf uitvinden waar jouw accent ligt. Is dat het (op zoveel mogelijk manieren) vermijden van echt contact of het (te gretig) opzoeken ervan?

Zoals met zoveel is de gulden middenweg vaak een prima start. Als verschillenzoeker zou je jezelf kunnen plagen door in elk profiel eerst minimaal twee overeenkomsten te zoeken. Als overeenkomstenzoeker mag je er maximaal twee vinden. Voor beiden geldt: als je er te weinig of teveel vindt, lees dan het stukje hierboven nog eens door en kijk nog eens kritisch naar je profieltekst. De combinatie van die informatie helpt je weer een stapje verder naar je succesvolle date!