Woensdagavond had ik een chat-gesprek met een single die zat te worstelen met haar profiel. Ze had al vele varianten geprobeerd en was nog steeds niet tevreden. Dat kwam vooral doordat ze het gevoel had dat ze de verkeerde mannen aantrok met haar tekst.

We zijn samen eens kritisch door haar profiel heen gegaan. Al snel bleek dat het eigenlijk ook niet helemaal door haar geschreven was, helemaal niet eigenlijk. Ze had gebruik gemaakt van een site die teksten voor singles schrijft die zichzelf willen inschrijven bij een datingsite.

Natuurlijk zou het een nuttige service voor je kunnen zijn als je moeite hebt met het schrijven van je tekst. Maar helaas blijkt, dat het in je verdere datingproces alleen maar tegen je gaat werken. Je verliest in je profiel namelijk je authenticiteit; je komt niet meer over zoals je bent. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar je communiceert met je profieltekst zoveel meer dan alleen een opsomming van je sterke punten en je wensen; je communiceert wie je bent. En dat kun je alleen zelf.

Vergelijk het maar met een leuk overhemd of een leuke blouse die je iemand anders aan ziet hebben en die daarmee een succesvolle en aantrekkelijke indruk maakt. Datzelfde overhemd of diezelfde blouse kan een ander goed staan maar die krijgt daarmee niet vanzelf een succesvolle en aantrekkelijke indruk. Want daar is meer voor nodig. De twinkeling in je ogen, je houding, de manier waarop je beweegt en spreekt, bepalen namelijk samen met je kleding of je die uitstraling ook hebt. Steek je niet lekker in je vel, ben je bijvoorbeeld moe en lusteloos, dan doet die blouse of dat overhemd echt niet zoveel met je dat je er ineens stralend, succesvol en aantrekkelijk uitziet. Het kan helpen, maar is niet dé oplossing.

Zo is het met je profieltekst ook. Als je 'm niet zelf schrijft, geef je een andere indruk van jezelf dan je straks bij een ontmoeting kunt waarmaken. En daarmee loop je een veel groter risico op een teleurstellende date.

Mocht je er toch voor kiezen om het schrijven van je profieltekst uit te besteden (wat ik me dus niet kan voorstellen, maar goed), zorg er dan voor dat je een copywriter selecteert die zich op zijn of haar site professioneel presenteert. Dus zónder type- en spellingsfouten, want als het op de eigen site al niet lukt, mag je voor je duurbetaalde profieltekst vrezen……… Van de vier sites die ik vond, hadden er drie spellingsfouten op de site staan (jou in plaats van jouw, verkeerde gezegdes gebruikt ('tussen de bomen het bos zien' in plaats van 'door de bomen het bos zien'), etc. en diverse typefouten.

Het is aan te bevelen om iets meer moeite te doen en je profieltekst zélf te schrijven. Vraag me gerust via de chat
om hulp; ik zal de tekst echter nooit voor je schrijven. Wel kan ik je
op weg helpen om met een positieve insteek in een leuk verhaal jouw
beste kanten naar voren te laten komen en de mindere kanten op zo'n
manier te beschrijven dat ze best meevallen. Ik doe dat door je te
laten ontdekken hoe je dat in je eigen woorden kunt doen. Je zult
merken dat je dan gaat voelen dat het ook iets van binnen bij je teweeg
brengt, waarmee je bij het daten je voordeel kunt doen. Je profiel beschrijft dan echt wie jíj bent en tijdens de kennismaking blijkt dat je bent wie de ander dacht dat je zou zijn aan de hand van je profiel. Daarmee heb je het pleit al voor meer dan de helft gewonnen!