Dát wil elke dater: soepel contactleggen! Al dat geworstel om een leuke openingszin te bedenken is weinig aantrekkelijk. Dat moet soepeler kunnen verlopen. Hoe doe je dat?

1.    verdiep je in het profiel van de deelnemer die jou aanspreekt. 

Klinkt simpel, is minder makkelijk dan je denkt. Ik bedoel namelijk dat je ontdekt waar die ander warm voor loopt. Wat zijn of haar passie is. Je komt daar alleen maar achter door de tekst en de foto's in het profiel te bestuderen. Vluchtig lezen (scannen) is daarvoor echt onvoldoende; ik bedoel bestuderen en analyseren.

2.   ga in de schoenen van de andere deelnemer staan.

Je verplaatst je in de deelnemer die jouw contactverzoek gaat ontvangen. Wat zou die willen lezen/zien? Waardoor wordt hij of zij zo enthousiast van jouw contactverzoek dat je een positieve reactie krijgt? Welke woordkeus en welke sfeer zou hij of zij het liefst ervaren uit jouw bericht? Door deze tussenstap te maken, wordt je creativiteit geprikkeld om een zo persoonlijk mogelijk contactverzoek te doen. Je merkt dat je barst van de leuke ideeën. In elke workshop ontdekken de deelnemers met deze oefening hoeveel leuke, verschillende invalshoeken je kunt kiezen.

3.   glimlach, en houd het kort.

Als je nu je contactverzoek gaat schrijven, zorg je voor een glimlach op je gezicht. Gewoon, omdat je dan een leukere tekst schrijft. Bij sommigen leidt het zelfs tot een leuke kwinkslag of een anders-dan-andere openingszin en daarmee win je al meer dan de helft. Houd je tekst kort en bondig; een liefdesbrief van meerdere kantjes kun je altijd op een later moment nog eens sturen 😉

4.   zorg voor een afsluiting die bijna nonchalant tot 'ja' leidt.

Na een regel of vier à vijf is het tijd om je contactverzoek af te sluiten. Hoe laagdrempeliger je afsluiting is, des te eerder krijg je een positieve reactie. Dus liever: 'zie dat jij ook van de Rolling Stones houdt. Wat is jouw favoriete nummer van ze?' dan: 'ik nodig je graag uit voor een etentje bij mij thuis'. Alleen een favoriet nummer terugtypen doe je namelijk zo; bij iemand thuis gaan eten doe je veel minder snel en zal eerder tot 'nee' leiden. Bovendien is een vraag uitnodigender om op te reageren.

Je zult merken dat je op deze wijze als vanzelfsprekend contact gaat leggen. Veel succes gewenst!