Zoals je wel vaker gemerkt zult hebben, komt uit de coachingsgesprekken die ik voer regelmatig een blog voort. Gewoon omdat er een onderwerp aan de orde komt dat veel meer singles bezighoudt. Zo ook deze week.

Betty* meldde zich omdat ze een date had gehad en even haar gevoel en gedachten daarover met me op een rijtje wilde zetten. 'Weet je, het is een leuke man. Hij heeft eigenlijk alles wat ik aantrekkelijk vind en toch zorgt 'ie voor een onbestemd gevoel bij me. Alsof ik iets belangrijks over het hoofd zie. Wat mis ik?'

Ik ken de betreffende man niet persoonlijk, maar uit zijn profiel kon ik voldoende informatie halen om aan Betty wat (kritische) vragen te stellen. Ze bleek met hem onder andere uitgebreid gesproken te hebben over de verwachtingen die ze beiden hebben bij een relatie en al snel bleek dat vooral door dat onderdeel van hun gesprek haar gevoel was ontstaan.

En gaande het gesprek werd het haar duidelijk dat ze door haar gesprek met deze date in haar spiegel had gekeken. Zijn houding en reactie hadden haar bewust gemaakt van iets dat zij lang verstopt had en wat ten dele zelfs nog onbewust bij haar leefde. Dat onderwerp blijkt echter voor haar van zodanig belang in een relatie, dat het haar tot diep nadenken heeft aangezet; het onbestemde gevoel. Feitelijk had het dus niets met hem te maken, maar doordat hij dit onderwerp bij haar 'triggerde' (naar boven liet komen), werd ze het zich bewust.

Aan het einde van ons gesprek trok ze dan ook de conclusie dat ze haar date eigenlijk dankbaar moest zijn. Hij had haar een inzicht gegeven, dat ze tot dan toe nog niet had gekregen. Ze besloot dat ze hem daarvoor zou bedanken, hoewel wat haar betreft een (romantische) vervolgafspraak er niet zou komen.

Betty heeft met hetgeen ze ontdekt heeft haar profiel aangepast en heeft ervoor gekozen om in een vervolggesprek samen met mij een aantal profielen door te nemen. Zo was het voor haar mogelijk om met dit inzicht écht iets te veranderen bij haarzelf in haar aanpak van het daten. Wat voor haar vooral een eye-opener was, was het interpreteren van wat iemand schrijft over zichzelf. Ze ontdekte dat ze tot nu toe niet geweten had dat wat zij belangrijk vindt in een relatie, 'gewoon' uit het profiel te halen valt. Het resultaat was dan ook dat ze een heel ander lijstje van opgeslagen profielen kreeg toen ze met die informatie het bestand nog eens doorgenomen had.

Ze heeft inmiddels gisteravond weer een date gehad. Vanmorgen meldde ze me dat ze daar een goed gevoel aan over had gehouden en ze maandag samen op een terras gaan eten. 'Heel gek, hij voldoet bij lange na niet aan de zoekcriteria die ik eerst hanteerde, maar je hebt me terecht op zijn andere kwaliteiten gewezen die voor mij veel zwaarwegender zijn. Ik had 'm anders nooit aangeschreven, maar ben wel blij dat ik nadat we samen zijn profiel hadden doorgenomen het wel gedaan heb. Ik kijk nu al uit naar maandag!', aldus een stralende Betty.

* om privacyredenen is haar naam aangepast