Gisteren werd er in de televisie-uitzending Vraag & Beantwoord van ConsumentenTV aandacht besteed aan internetdaten. Vanuit diverse invalshoeken werd gekeken naar de mogelijkheden om een succes te maken van je date-initiatief.

Daarbij kwam ook de psychologische test aan de orde die door sommige sites (Parship, Relatieklik) gehanteerd wordt. Onderdeel van hun inschrijving is de psychologische test, die je dus niet kunt overslaan. In het programma was er telefonisch contact met de psycholoog van Parship en werd zij kritisch ondervraagd over de wetenschappelijke onderbouwing van de test. Die blijkt er namelijk volgens diverse deskundigen (onder andere psychologe Dr. Pieternel Dijkstra en Prof.Dr. Roos Vonk (sociale psychologie) ) niet te zijn. Als je het interview bekijkt en beluistert, zul je merken dat de psychologe van Parship alleen vermeldt dat er regelmatig door henzelf wordt getest; de overige aspecten laat zij terzijde liggen.

Welke waarde heeft een test voor je?

Voor jou als single is uiteindelijk alleen het eindresultaat belangrijk. Als je je inschrijft en daarbij een test moet invullen en je vindt binnen korte tijd de liefde van je leven, dan is dat het enige dat telt.

Als je bij je inschrijving de test invult en het langer duurt dan je hoopte voordat je een partner vindt, dan zou je ook het gevoel kunnen hebben of krijgen dat de uitkomst van de test misschien niet zo juist is omdat je niet de juiste matches krijgt voorgeschoteld. Ik hoor in ieder geval nogal eens van deelnemers dat zij zichzelf niet volledig herkennen in de uitkomst en ervan balen dat ze dan geen correctie kunnen doen op de antwoorden die ze gegeven hebben (en dus een ander resultaat uit de test krijgen). Want je kunt niets wijzigen; eenmaal gemaakt vormt de test de basis voor het matchen.

Dat is dan ook de reden waarom ik geloof in het aanbieden van optionele testen. Als je je bij ons (D-Date) hebt ingeschreven, kun je zelf bepalen of je ook de diverse testen wilt maken die worden aangeboden. 

Een goede persoonlijkheidstest laat je aspecten van jezelf zien die je herkent en vaak ook een paar onontdekte kanten. Die laatste vormen je uitdaging. Natuurlijk om ze verder te ontdekken en gaan herkennen, maar ook om ermee aan de slag te gaan en ze actief te gaan gebruiken.

Een voorbeeld uit een coachingsgesprek van afgelopen week:
De deelnemer had uit de communicatietest onder andere als uitkomst gekregen dat hij in een gesprek eerder afwachtend is dan dat hij initiatief neemt. Bij zijn laatste date was dat nu toevallig hetgeen de ander niet zo had aangesproken. Ze vond dat ze teveel moeite had moeten doen om het gesprek op gang te houden en dat hij ook niet alert genoeg had gereageerd op signalen om nog een kopje koffie te bestellen en direct de ober even aan te schieten. De dame was duidelijk doortastender en had vrij snel haar mening gevormd. Of dat de beste weg is, is stof voor een andere blogpost, maar de deelnemer was zich er wel bewust door geworden dat hij nog eens naar zichzelf zou kunnen kijken. Vandaar het maken van de test en het coachingsgesprek.

Wat hij vooral ontdekte uit de test was dat hij de signalen wel opgepikt had, maar er te weinig mee had gedaan. Enerzijds uit verlegenheid en anderzijds wilde hij voor zijn gevoel niet macho overkomen ('effe snel alles regelen'). Toen hij er wat meer over na ging denken, bleek dat hem dat ook in zijn werk weleens overkwam. Bij het verdelen van interessante projecten gebeurde het hem vaker dat hij zat te denken dat hij een goede bijdrage zou kunnen leveren, maar dan had iemand anders het project al naar zich toegetrokken.

De test en de toelichting erop, hebben hem duidelijk gemaakt dat er voor hem nog mogelijkheden liggen om nieuwe kansen te creëren. Daar gaat hij nu mee aan de slag.

Waar kies je voor?

De keuze voor een site kun je dus op basis van jouw voorkeur maken:

– kies je voor gematched worden op een test die je voor een voldongen feit stelt en waarbij de ingevulde test tijdens de inschrijving de basis vormt voor je matches

of

– wil je zelf bepalen waarop je matcht en daarop invloed uitoefenen en bepaal je zelf wanneer je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling (door de optionele testen te maken wanneer je daaraan toe bent en er tijd en energie aan wilt besteden).