Als Frederique me mailt, is dat een bericht vol vertwijfeling. Ze heeft een leuke man ontmoet en is nu een keer of zes met hem op date geweest. Eigenlijk vindt ze dat ze nu wel zo ongeveer moet weten of ze met hem verder wil. Dat ze moet besluiten of ze wil gaan ontdekken of er een relatie in zit.

Ze somt in de mail een aantal ‘voors’ en ‘tegens’ op en vraagt me of ze de juiste keuze maakt. Maar wanneer maak je eigenlijk de juiste keuze en hoe kom je daartoe?

 

Is deze date De Ware?

Als je op zoek bent naar een partner, vraag je je tijdens de diverse dates vast vaker af of dit De Ware is. Het is ook best een grote beslissing. En dan kun je best eens twijfelen. Niet zeker weten of je de juiste keuze maakt of de goede beslissing neemt. Wanneer weet je zeker dat je de juiste keuze maakt, hoe weet je dat en wat kun je doen om dat helder te krijgen?

 

Hoe kom je tot je keuze?

Hoe simpel een keuze maken ook lijkt, zo eenvoudig is dat niet. Want des te langer je erover nadenkt, des te meer aspecten erbij betrokken worden en des te lastiger het wordt. Wellicht vind je ook de mening van anderen belangrijk en wil je die ook horen voordat je tot je keuze komt. Dat levert meestal een nóg langer lijstje met ‘voors’ en ‘tegens’ op, pfffff…..

 

Hoe maak je je keuze?

Als je in die fase van opperste vertwijfeling komt, je bijna radeloos bent, is er vaak ook een uitweg. Je hakt resoluut de knoop door en kiest gewoon. Met die stelligheid weet je ook dat je hier wat vindt en daar wat laat, maar het feit dat er in ieder geval een keuze is gemaakt, lucht enorm op.

 

Geen keuze is ook een keuze

Het kan ook zijn dat je besluit geen keuze te maken en nog even wat langer na te denken en wellicht zelfs nog meer afwegingen te maken. Geen keuze maken, is ook een keuze. Dat kan betekenen dat een ander de keuze maakt niet op jouw keuze te willen wachten. Dat zij dan zo.

 

Betrek je anderen bij je keuze?

Sommigen vinden het fijn met anderen te overleggen, afwegingen te maken. Dat scherpt hun geest, brengt ze soms tot andere ideeën of varianten. Door het hardop aan een ander te vertellen, kan je soms ineens ‘horen’ wat je het liefst kiest of wat je echt niet wilt. Of het logisch is of niet, of het goed voelt of niet. Die ander hoeft dan soms niet eens iets te zeggen, hoewel een beetje tegengas of het bezien van andere invalshoeken een goede bijdrage kan zijn.

 

Juiste keuze of niet?

Als je dan tot een keuze bent gekomen, hoe weet je dan dat dat de juiste keuze is? Misschien wel nooit! Een keuze is een momentopname. Iets dat je op een bepaald moment in een bepaalde context op basis van bepaalde informatie beslist. En als er een of meerdere variabelen veranderen, kan het zomaar zijn dat je een ander gevoel hebt over je keuze. Dat kan beter of slechter zijn. En het fijne is, dat er dan opnieuw gelegenheid is om een keuze te maken. De keuze om door te gaan op de ingeslagen weg, om de route te veranderen, of om te keren en terug te gaan naar start (als dat nog kan). Elke keuze heeft weer een vervolg en gevolg. Zo kun je de hele trits opnieuw doen en met de verkregen inzichten telkens opnieuw de keuze te maken of je ‘m houdt zoals die is of bijstuurt/aanpast.

 

Wil je eens met een professional zoals ik sparren over je keuzes? Vraag dan een coachingsgesprek aan (live of online) om je dilemma’s voor te leggen en te ontdekken wat die je willen vertellen. Uit mijn meer dan 22 jaar coach-ervaring weet ik, dat ik met je kan doordringen tot de kernvraag die eraan ten grondslag ligt en je veel openbaart.