Helaas komt het bij het daten voor dat je verzoek om contact wordt afgewezen. Sommige singles halen hun schouders op en versturen aan iemand anders een contactverzoek, anderen raken er diep door gedeprimeerd en nemen de eerstvolgende weken geen enkele actie meer.

Een blog dat ik volg en interessant vind, is het blog van Rikkert Walbeek: Sales is een vak. Ik zie namelijk duidelijk parallellen tussen verkopen en daten.

De single die in staat is om zichzelf zo te presenteren dat hij/zij alle kwaliteiten en talenten kan laten zien en kan aangeven waarom die voor de lezer van zijn/haar profiel aantrekkelijk zijn (zichzelf kan verkopen), die zal heel makkelijk tot contacten komen. Toch hoort bij elke poging tot het leggen van contact ook het risico dat het wordt afgewezen. Hoe je daarmee omgaat, zegt alles over jezelf en hoe je tegen dingen aankijkt.

In zijn blog van deze week beschrijft Rikkert dat een afwijzing om geen zaken te gaan doen, zelden een  afwijzing betekent van jou als mens. En dat is in het daten precies zo. Die afwijzing die je ontvangt, vertelt je vooral dat die ander bij het lezen van jouw profiel niet direct enthousiast geworden is. Misschien omdat hij/zij een slechte bui had, niet goed gelezen heeft, zich te zeer heeft laten leiden door die ene foto in je profiel die niet aansprak, te weinig woorden terugvond die hij/zij nu juist wel wil aantreffen, niet precies weet hoe je een profiel goed kunt beoordelen, etc. Die afwijzing zegt dan dus eigenlijk heel weinig over jou en alles over die ander.

Zo bekeken, hoef je er dus ook niet meer mee dan nog eens kritisch naar je profiel, de selectie van die deelnemer en je contactverzoek te kijken. Want als jouw profiel duidelijk vertelt wat jouw kwaliteiten en talenten zijn en waarom die voor de lezer zo aantrekkelijk zijn, heb je al voor meer dan de helft het pleit gewonnen. Als je dan bij de selectie van de deelnemer die je wilt benaderen ook nog eens heel eerlijk bent geweest naar jezelf en je de slagingskans goed hebt beoordeeld, dan is je trefkans nog hoger. En als je dan tot slot nog een contactverzoek schrijft dat zo geschreven is dat iemand daar bijna als vanzelfsprekend op reageert, dan kun je het aantal afwijzingen tot een minimum beperken. Zoals Rikkert ook zegt: een afwijzing komt voor, maar trek er lering uit.

Want als je een afwijzing ontvangt, is er meestal in het hiervoor beschreven proces (profiel samenstellen, deelnemer selecteren, contactverzoek schrijven) iets nog niet optimaal gegaan. Misschien heb je wel iemand benaderd waarvan je eigenlijk op voorhand had kunnen weten dat je heel weinig kans maakt. Je kunt dan natuurlijk een poging wagen, maar wordt dan vast niet verrast door de afwijzing. Je kunt ook zeggen: zou ik mijn tijd en energie daar dan wel aan willen verdoen? Liever in 1 keer goed, dan vele nutteloze pogingen toch?

Net zoals Rikkert aangeeft dat het bij verkopen geen zin heeft altijd een offerte te willen maken omdat je denkt dat je dan wel een keer een order krijgt, zo is dat bij daten net zo. Degenen die ervoor kiezen gewoon maar zoveel mogelijk contactverzoeken te doen om uiteindelijk een keer 'raak' te schieten, zullen daardoor helaas ook vaker geconfronteerd worden met afwijzingen. En áls ze tot dates komen, lopen ze een hoger risico dat het 'niets' is. Je kunt dat risico incalculeren, maar de vraag die je je dan ook moet stellen is hoeveel kans op succes je hebt als je in contact komt met iemand die je niet zorgvuldig hebt geselecteerd. Toevalstreffers komen voor, maar zijn schaars. Aan jou de keuze hoe je je tijd en energie wilt besteden en welk gevoel je aan het daten wilt overhouden.

En als je dan een keer een afwijzing ontvangt en jezelf, zoals Rikkert ook schrijft, 'even toestaat om lekker te balen', geeft het je vast een fijner gevoel nu je weet waarin je het kunt zoeken om de volgende poging tot contact tot een succes te maken.