In de afgelopen maand viel het me op dat in meerdere coachingsgesprekken het 'kiezen voor elkaar' aan de orde werd gesteld; het leek wel een rode draad. Variërend van de vraag 'wanneer weet je zeker dat deze man/vrouw de juiste partner voor je is?' tot 'wat doe ik als mijn date voorwaarden stelt aan het kiezen voor elkaar?' en allerlei andere vragen daar tussenin. 

Die vragen rijzen als iemand zich niet helemaal happy voelt in een bepaalde situatie of de gevolgen niet overziet of als overweldigend/bedreigend ervaart.


Gevoel bij 'kiezen voor elkaar'

Het kiezen voor elkaar is natuurlijk een hele stap. Je verbindt je aan iemand, sommigen noemen het 'zich vastleggen'. In deze vorige zin kun je het gevoel aan beleving al herkennen. Als je het gevoel hebt dat je je met iemand verbindt, heeft dat veelal een positieve associatie. Het woord verbinden geeft je misschien een gevoel van geborgenheid of wellicht intimiteit bijvoorbeeld. Meestal een gevoel dat je wel wilt hebben.

Als je spreekt over 'je vastleggen' heb je een minder positieve associatie. Het woord vastleggen kan je misschien een gevoel geven van verlies van vrijheid, wellicht een gevoel van angst om (te zeer) gebonden te zijn of het idee geven dat je niet meer vrij kunt kiezen. 

Door naar jezelf te luisteren (je woordgebruik te analyseren) kun je dus al ontdekken of je graag (lees: met plezier) voor de ander kiest of dat je er tegenop ziet. Dat kan je al meer inzicht geven en antwoorden op je vragen.


Voorwaardelijk of onvoorwaardelijk?

Als je deze vraag stelt aan een willekeurige voorbijganger, zal die zeggen dat onvoorwaardelijk kiezen de beste basis is voor een gelijkwaardige en goede relatie. Dat is ook zo, maar niet iedereen voelt dat ook zo. Het wordt ook vaak door de situatie ingegeven.

Zodra jij of je date/vriend(in)/aanstaande partner bemerkt dat er zinnen gebruikt worden als 'Als jij voor mij kiest dan…..' is het eigenlijk al aan te bevelen om eens heel kritisch naar jullie relatie te kijken. Want die zin houdt een voorwaarde in en geeft aan dat er iets van de ander verwacht wordt in ruil voor de relatie. Dat de ander alleen voor jou kiest als jij iets doet of laat.


Wat zegt het over jullie relatie-toekomst?

Dat maakt de start van jullie gezamenlijke toekomst al lastiger. Want als er nu al voorwaarden gesteld worden loop je het risico dat er steeds meer bijkomen omdat de ander nooit tevreden zal zijn met wie je bent. Kiest hij/zij dan wel voor jou of kiest hij/zij voor zijn/haar wensbeeld van een partner waar jij naartoe moet groeien? Wanneer voldoe je daar dan aan? Bereik je dat ooit?

Of is de ander een zekerheidszoeker op andere gronden dan echte liefde? Denk dan bijvoorbeeld aan de man die tegen een van mijn coachingscliënten had gezegd 'Als je voor mij kiest, dan ga ik bij mijn vrouw weg.' Deze man zoekt dus eigenlijk primair een nieuw adres voor koken/wassen/verzorging en stelt de liefde voor zijn nieuwe partner op het tweede plan. Want anders was hij al eerder bij zijn vrouw vertrokken en had (tijdelijk) op zichzelf gewoond. Het fundament voor de nieuwe relatie is dan minder stevig dan nodig is om toekomstige tegenwind het hoofd te kunnen bieden.

De roze wolk omzetten naar een relatie is, zeker als je geen twintig meer bent, geen sinecure. Toch kun je aan elkaars woordgebruik vaak al herkennen hoe je erin staat. En als je dat bespreekbaar maakt kun je er ook iets mee. Angst wegnemen door goede afspraken te maken bijvoorbeeld of met elkaar een bepaalde proefperiode afspreken waarin je met elkaar werkt aan de gevoelens die bij jullie zijn ontstaan en misschien te weinig zijn uitgesproken. Je zult merken dat je dan na verloop van tijd onvoorwaardelijk je keuze kunt maken, hoe die ook uitpakt. Een keuze die ervoor zorgt dat je er een goed gevoel bij hebt en dat geeft rust.