In dit weblog heb ik vaker belicht wat je tegenkomt als je als weduwe of weduwnaar weer gaat daten, een nieuwe relatie aangaat. Maar hoe is dat voor je nieuwe partner? Wat komt die tegen?

Als je met iemand gaat daten waarvan de partner overleden is, kom je die partner toch nog heel regelmatig tegen. Figuurlijk dan. Degene met wie je aan het daten bent, heeft namelijk meestal niet vrijwillig afscheid genomen van die partner; er is verdriet over het verlies. Op de raarste momenten kan dat ineens bovenkomen en jouw date overweldigen. In allerlei verschillende vormen.

Hun favoriete (liefdes)song kan op een moment op de radio komen dat hij of zij er net wat gevoeliger voor is dan anders en er geëmotioneerd van raakt. Jullie komen iemand in de stad tegen die niet weet dat zijn of haar vorige partner overleden is. Jullie staan te swingen op een feest en hij of zij ziet de dubbelganger van de overleden partner staan. Ach, er zijn zoveel momenten die onverwachts de emmer kunnen doen overlopen….

Voor jou als nieuwe vriend(in) is het misschien nieuw om dit te ervaren. Hoe ga je ermee om? Wat kun/moet je doen of juist niet? Een eenduidige gebruiksaanwijzing is er niet voor. Begrip en respect is essentieel. Een stilzwijgende schouder kan voldoende zijn, een luisterend oor een verademing. Ruimte geven aan de emoties, ze er mogen laten zijn, doet wonderen.

Soms moet je daarvoor zelf een stapje terug doen. Even niet pushen, niet aandringen op het zetten van stappen en het nemen van beslissingen, even ruimte geven om bij je vriend(in) weer een stukje verwerking te laten plaatsvinden. Hij/zij komt daarna weer des te dichter naar je toe!

Nieuwsuitzending SBS6 over weduwe/weduwnaar die elkaar vonden