Zodra je contact hebt gelegd en gaat mailen of chatten met elkaar, begint het aftasten. 'Wat voor een vlees heb ik in de kuip?' Iedere dater heeft zo zijn/haar eigen strategie om te analyseren wat voor een mens aan de andere kant achter het scherm zit. Natuurlijk is dat je goed recht en zul je uit ervaring een aantal conclusies trekken. Graag wil ik daar uit mijn praktijk wat ervaringen aan toevoegen, zodat je nog makkelijker tussen de regels door kunt gaan lezen.

a)    na één of twee mailtjes heeft iemand niet langer geduld en dringt aan op afspreken

Sommigen willen direct afspreken omdat eerdere ervaringen hen hebben geleerd dat lang mailen geen garantie is voor een succesvolle persoonlijke ontmoeting. Dat is waar; die ervaring heeft menigeen opgedaan hoewel dat meerdere oorzaken kan hebben. Toch kan te snel op een afspraak aandringen ook op andere dingen duiden. Bijvoorbeeld op het hebben van een ander doel; uit zijn op sex, een one-night-stand in plaats van op een duurzame relatie. Ook kan het een zekere gemakzucht aangeven; niet al teveel inspanningen willen leveren om elkaar stapsgewijs te ontdekken (liever met grote stappen snel thuis).

Mijn advies: luister goed naar hetgeen voor jou goed voelt. Laat je niet overhaasten, laat je geen ander tempo opleggen dan bij jou past. Als iemand daarop niet wil wachten of daardoor afhaakt, dan past diegene niet bij jou; is hij/zij niet de juiste partner. Wie jou wil veroveren, klimt bij wijze van spreken naar de maan en terug en stemt dus ook op een natuurlijke wijze zijn/haar tempo op jou af.

b)    bij chatten meteen vragen naar het toevoegen van de webcam (soms zelfs eisen)

Ook hierbij kan een eerder opgedane ervaring een rol spelen, maar meestal duidt deze vraag op ofwel iemand die vooral op uiterlijk beoordeelt of iemand die vooral op sex of erotiek uit is. Iemand die een serieuze relatie beoogt en iets tussen jullie wil laten groeien, zal terughoudender zijn om dit te vragen. 

Mijn advies: ben voorzichtig met het toevoegen van webcam. Je weet niet wie er (mee)kijkt, weet niet wat er met de beelden wordt gedaan. Vraag je ook af of in deze fase van het contact het zo belangrijk is dat deze beeldinformatie al wordt toegevoegd. Je kunt je ook afvragen of jij op je uiterlijk beoordeeld wilt worden of op je inhoud. En natuurlijk: stel jezelf de vraag wat jouw doel van het contact is en check of de ander hetzelfde doel heeft; als dat niet zo is, kun je het contact veelal beter meteen beëindigen om geen tijd en energie te verspillen en een teleurstelling te voorkomen.

c)    de mailtjes gaan meteen over knuffelen, masseren etc.

Het komt bij D-Date hoogst zelden voor maar in adviesgesprekken met mijn weblog-lezers blijkt het op sommige datingsites zeer regelmatig voor te komen dat de eerste mailtjes al direct over een intiemer contact gaan (in welke vorm dan ook).

Mijn advies: als jij hierop wilt ingaan en je dat weloverwogen doet (dus niet om maar een vriend(in) te hebben), dan is dat prima. Als je je er onplezierig bij voelt, kun je het contact beter direct duidelijk maken dat jij een ander doel hebt en/of het contact direct beëindigen. 

d)    je ontvangt ontwijkende antwoorden; de ander laat zichzelf nauwelijks zien

Hiermee bedoel ik dat de ander vaag blijft en niet specifieker wil worden over zijn/haar leven, zich niet wil laten 'zien'. Dat kan letterlijk het niet willen tonen van foto's zijn, maar ook het wegblijven van het schrijven over gevoel en meningen.

Mijn advies: het gedrag van de ander kan een spiegel zijn van jouw gedrag. Vraag je dus eerst af hoe open je zelf bent in je communicatie alvorens de ander te veroordelen. Vervolgens kun je aan de ander aangeven dat je het gevoel hebt dat die zich niet 'blootgeeft' en vragen wat daarvan de reden is. Op basis van de reactie die je daarop krijgt, kun je bepalen of je het contact wilt voortzetten of niet. Het is voor mij lastig om aan te geven waar je de grens moet trekken, maar je gevoel zal je de juiste weg wijzen.

Belangrijkste tip

Belangrijk is dat je je bewust bent welke stappen je zet en bij welke je je comfortabel voelt. Als je het gevoel hebt dat je iets opgedrongen krijgt, dan ben je eigenlijk al van jezelf aan het weggaan als je daaraan toegeeft. Juist door dicht bij jezelf te blijven, kun je het beste beoordelen wat goed voor je is. En als je werkelijk geen idee hebt of je de juiste conclusie trekt, stel dan gewoon een extra vraag aan die ander waarmee je je gevoel kunt toetsen. Iemand die niets te verbergen heeft, zal je open en eerlijk antwoord geven. Als er een dubbele bodem is, dan ontdek je die daardoor vrij snel en gemakkelijk.

Is een die-hard dan altijd serieus?

Wil dat overigens zeggen dat de die-hards (degenen die langdurig willen mailen) de serieuze mannen/vrouwen zijn? Niet per se, maar meestal zijn het wel degenen die meer moeite willen doen om jou te leren kennen. Als dat goed voelt is dat zeker een reden om ook van jouw kant een investering te doen.