Hart-tranen Uit onderzoek is gebleken dat liefdesverdriet niet alleen emotioneel zeer doet, maar ook fysieke klachten kan geven. Een aantal malen een afwijzing ontvangen, kan al merkbaar zijn in bijvoorbeeld een vertraging van de hartslag.

Toen ik dit weekend dan ook een heel verdrietige mail ontving van iemand die mijn hulp inroept om zijn leven na deze teleurstelling toch weer ‘op de rit’ te krijgen, deed me dat direct denken aan enkele singles die ook met zo'n vraag bij mij aanklopten. Ook in mijn eigen leven heb ik groot liefdesverdriet gehad rond mijn 20e. Verliefd en gelukkig zijn, op een roze wolk leven bij wijze van spreken, en verrast worden door het bericht van mijn geliefde dat hij ‘toch iets mist’.

Het is een boodschap die je niet wilt ontvangen, misschien wel ontkent zelfs. Hoe je met zo’n bericht omgaat, is niet altijd van tevoren te voorspellen. Afhankelijk van jouw manier van het omgaan met emoties, zul je daar door de jaren heen jouw eigen strategie voor gevonden hebben. Een strategie waarvan jij denkt dat die werkt (of eigenlijk: je onbewuste beslist dat voor je) en waarvan je denkt dat die je op dit moment over deze grote schok heen kan helpen. Zoals je dat waarschijnlijk al eerder in je leven deed als er je iets overkwam dat flinke emoties opriep. En toen ben je er ook overheen gekomen.

De vraag is nu of dat zo is. Of je er echt overheen bent gekomen en het – zoals dat zo mooi heet – ‘een plekje hebt gegeven’. Wanneer heeft het een zodanig plekje gekregen, dat je weer verder kunt met je leven? Dat je weer kunt gaan daten en open staat voor een nieuwe relatie?

Ik vergelijk het altijd maar met een flinke wond op je arm waarop een korst ontstaat. Je wilt zo gauw mogelijk van die ontsierende korst af en gaat er af en toe even aan zitten krabben. Als je dat te vroeg doet en de huid eronder nog niet geheeld is, is het even gevoelig en stop je met pulken. Zeker als het ook nog een beetje begint te bloeden. Als je het tijd geeft en op de juiste manier behandelt, valt de korst van de wond af zodra de huid eronder genoeg hersteld is. 

Het verzorgen van je liefdesverdriet valt daarmee te vergelijken en wel:

•    de verse liefdesverdriet-wond moet eerst goed verzorgd worden. Het wondvuil van de beschadiging (je tranen en verdriet, je teleurstelling en misschien ook je woede) moeten eruit en in deze fase praat je met familie en vrienden over je liefdesverdriet, schrijf je het van je af, ga je al fietsend of wandelend de natuur in of wat er dan ook maar het beste voor je werkt. Zorg goed voor jezelf, geef aandacht aan jezelf, maak tijd voor jezelf.

•    de eventuele woede en teleurstelling die je voelt, moet een uitweg vinden. In blinde woede actie ondernemen levert ,hoe verleidelijk ook, niets op. Er zijn vele prachtige voorbeelden van woede-uitingen waar menigeen om lacht (alle stropdassen afknippen, auto bekrassen, spandoek aan het raam, etc.), maar meestal levert het je achteraf alleen maar een gevoel van spijt op. Je hebt er meer aan als je jezelf verwent en weer gelukkig wordt; de ‘wraak’ is dan zoet. Verwen jezelf dus met een dagje sauna, een massage, een vakantie, verander je kamer, haal planten en bloemen in huis, enzovoorts.

•    nu je zover bent gekomen, kan je bijna ontroostbaar verdriet overvallen. Omdat je steeds aandacht hebt besteed aan de (wond-)verzorging en je woede, komt nu pas je verdriet naar de oppervlakte. Je kunt de meest intense doemscenario’s bedenken en weet zeker dat je ‘nooit meer iemand vindt’. Hierin zwelgen is verleidelijk. En een uurtje langer in pyama rondlopen dan anders, mag. Gun jezelf dat als uiterste. Je helpt jezelf enorm als je toch jezelf bij je nekvel grijpt en tot activiteit brengt.

•    het verwerken van je verdriet is een rouwproces. Het helpt je je gedachten en gevoelens te ordenen en op de juiste plek op te slaan.

•    zodra je in staat bent het aandachtspunt niet meer (alleen) op de ander te leggen maar op jezelf, begin je echt aan je helingsproces. En dat wil je natuurlijk zo spoedig mogelijk ingaan! Het helpt als je ‘gewoon’ met je vriend(inn)en activiteiten blijft ondernemen, je hobbies of sportactiviteiten blijft doen. Met dat ritme kom je steeds meer weer in de flow, waarin je je richt op de toekomst en laat je het verleden achter je. Het is goed om voor jezelf na te gaan of je ook nog ondersteuning wilt van een professional, die je helpt het pad omhoog te blijven volgen en alle obstakels echt uit de weg te ruimen.

•    En dan ineens ontdek je dat je weer geniet van kleine dingen. De zon die schijnt, een leuke avond met vrienden, de klaprozen in het veld op weg naar je werk. Je kunt je toekomst nu weer zelf vorm geven en met gerichte stappen op weg naar je nieuwe doel(en). 

Mocht je in dit traject ergens de behoefte hebben om te ontdekken wat je nu het beste kunt doen om je toekomst in te gaan en een nieuwe partner te vinden en/of wil je weten wat voor jou de beste manier is om daar naartoe te werken, mail me dan gerust voor een vrijblijvend adviesgesprek. We zetten dan samen op een rij wat de weg is die het beste bij je past.

————————————————————–

Vind je deze datingtip waardevol? Vul dan rechts bovenaan deze pagina je gegevens in. Je ontvangt dan twee-wekelijks mijn gratis datingtips én mijn gratis E-Book 'De Vijf Grootste Fouten tijdens het Daten'. Afmelden kan op elk moment en natuurlijk ga ik vertrouwelijk met je gegevens om.