Gekleurde bril Iedereen kijkt de wereld in met zijn of haar eigen 'bril' op. Alle ervaringen die je in je leven opdoet, zorgen ervoor dat je op jouw manier het leven beleeft. Een weduwnaar die het plotselinge overlijden van zijn vrouw door een ongeval heeft meegemaakt, kan in een nieuwe relatie extra bezorgd reageren als zijn vriendin later thuis komt dan afgesproken zonder even te bellen. Een gescheiden vrouw die heeft meegemaakt dat haar man vreemdging, zou achterdochtig kunnen reageren als haar nieuwe partner belt dat hij moet overwerken. Zo zul je voor jezelf voorvallen kunnen bedenken die ervoor zorgen dat jij er op een andere manier naar kijkt als menig ander; gewoon door wat je hebt meegemaakt.

Je dating-bril

En datzelfde gebeurt ook bij het daten. Door jouw ervaringen in het leven zie je in een profiel alleen die dingen die met jouw 'bril' waarneembaar zijn. Zouden we samen naar hetzelfde profiel kijken, dan zien we allebei iets heel anders. Jij met de kleuring van je levenservaring en ik met de mijne én met mijn twaalf jaar datingcoachingservaring. Dat alles bij elkaar geeft een heel ander inzicht.

Beslagen glazen

Afgelopen weekend waren veel singles actief op internet en heb ik met een flink aantal van hen hun voorselectie van kandidaten doorgenomen. Zij hadden twee of drie profielen geselecteerd en namen hun keuze vervolgens met mij door. Dat deed de brillenglazen flink beslaan!

Want na het gesprek bleken de oorspronkelijke keuzes zeer regelmatig niet langer de meest ideale. En dat vraagt een omschakeling. Als je je brillenglazen schoonmaakt of ze van een andere tint voorziet, moet je even wennen als je 'm weer op zet. Je hebt dan ineens een andere kijk en dat geeft ook een ander gevoel. Dat gebeurt ook als je altijd met dezelfde 'bril' naar de profielen op je datingsite hebt gekeken en dat ineens verandert.

Andere bril

Als je je realiseert dat je met een bepaalde verwachting, een vooraf in
je hoofd bepaalde blauwdruk of vanuit je (vastgeroeste?) overtuigingen
kijkt naar een profiel, dan realiseer je je hopelijk ook dat je daardoor dus nooit je partner gaat
vinden. Want met die 'bril' op heb je tot nu toe nog niemand gevonden en zie je niet wat er verder nog is. Je ontdekt alleen de verschillen en niet de overeenkomsten. En je vindt de 'ingang' tot diegene achter dat leuke profiel niet.

Zet daarom eens een andere 'bril' op. Kijk eens met andere ogen naar de profielen die je eerder doorbladerde. Dwing jezelf eens andere dingen te lezen in de profielteksten. Of vraag mij eens om mee te kijken naar een paar profielen die je hebt geselecteerd. Als je het tenminste aandurft om jezelf eens buiten de gebaande paden te laten lopen, want dat is wat zeker gaat gebeuren!