Oeps, is daten een ramp? Misschien schrik je ervan als je het woord ‘ramp’ leest. Ik kan je geruststellen: dat hoeft het echt niet te zijn. Lees vooral door, dan vertel ik je meer.

Een ander denkt wellicht: nou, het zou een ramp zijn als ik niemand vind. Ja, ik snap dat je dat denkt. Ik kan je geruststellen: je gaat echt iemand vinden. Lees vooral door, dan ga je ontdekken hoe.

Weer een ander denkt waarschijnlijk: al die enge mannen die meteen seks willen, dat is de ramp. Of al die vrouwen die een goed en diepgaand gesprek willen, dat is voor menige man angstaanjagend. Ik kan je geruststellen: je kunt ervoor zorgen dat je die voortaan links laat liggen.

 

De vraag die je je ook zou kunnen stellen is: waarom denk ik dat er een ramp gaat gebeuren als ik ga daten?

Het antwoord op die vraag is vele malen interessanter en helpt je ook echt verder. Welke zin of welk woord komt er direct bij je op? En wat vertelt je dat?

Misschien heb je er zo nog niet eerder naar gekeken. Verrast het antwoord je. Of confronteert de vraag je. Dat kan. Als je je dan realiseert dat het je de weg wijst naar je partner, voel je vast al meteen opluchting.  En hoop wellicht. De moeite waard om nog één extra stapje te zetten.

Je zou jezelf namelijk ook nog de vraag kunnen stellen of je op die manier ook denkt als het niet over daten gaat maar bijvoorbeeld over je werk of over iets dat er speelt met vriend(inn)en. Laat ik je verklappen dat dat meestal het geval is, hoewel soms in een iets andere verschijningsvorm.

 

Het voorbeeld

Zoals Erica bijvoorbeeld. Als zij denkt aan daten, dan ziet ze in een split-second de diverse mannen op haar netvlies die haar behandelden als een stuk vuil. De een was onbeschoft, de ander overweldigde haar, weer een ander ging meters ver over haar grenzen heen. Voor haar is daten dus echt geassocieerd met het woord ‘ramp’.

Toen ze zich de vraag ging stellen waarom ze denkt dat er een ramp gaat gebeuren, ontdekte ze dat ze zichzelf direct onzeker ging voelen. Dat ze bij wijze van spreken meteen al in gevechtshouding moest om zich staande te kunnen houden. En dan voelde ze zich niet op haar best en haar mooist.

Ze had het gevoel dat hetzelfde scenario als bij die andere mannen zich weer kon gaan afspelen en dat wilde ze beslist niet. Toen ze dat had ontdekt, wist ze ook dat ze toe was aan de volgende stap: werken aan een ander scenario dat ze kon gaan toepassen.

Samen hebben we gewerkt aan hoe zij zelf het heft in handen kan nemen, hoe ze kan sturen dat er andere mannen op haar pad komen en dus ook anders kan gaan daten. Met leuke, lieve mannen vooral, die haar met respect behandelen en op handen dragen. En dat ze ook gewoon zichzelf kan blijven, zonder te vechten. Ze heeft geleerd hoe ze snel kan herkennen wie ze tegenover zich heeft en waar ze haar keuzes op kan baseren. En nu voelt het stevig, voelt ze zich goed voorbereid en klaar voor het daten.

 

 

Als je het gevoel hebt dat jij ook wilt ontdekken hoe je op een andere manier het daten kunt aanpakken, is het waardevol eerst daarin even wat energie te investeren om te voorkomen dat je in dezelfde valkuil stapt. Wil je meer weten? Lees hier hoe je dat kunt bereiken met mijn coachingsprogramma.  Naar keuze als zelfstudieprogramma te volgen of er coaching door mij aan toe te voegen. Wil je met me overleggen wat de beste keuze is? Vraag een gratis Strategiegesprek aan. Dan ontdek je wat het beste bij je past.