Het lijkt zo onbetekenend: even je nickname invullen op een datingsite. Het is belangrijker dan je nu wellicht denkt. Want ‘what’s in a name?’

Toen Peter Jan zich inschreef bij één van de grote datingsites zag hij dat anderen nicknames gebruikten die niet hun eigen naam waren. Dat leek hem ook wel een goed idee, want als docent voor een tienerklas word je liever niet meteen herkend. Hij vroeg me wat de beste keuze zou zijn.

 

De praktijk

Je kunt natuurlijk gewoon met je eigen naam op de site inschrijven. Als je naam niet zo opvallend is (zoals Kees, Maria, Piet, Marjan), dan zullen er wellicht meer inschrijvingen zijn met dezelfde nickname. Geen probleem: de site plakt er dan meestal vanzelf een getal achter of je kunt dat zelf doen. Je geboortejaar of het kengetal van je woonplaats zijn dan opties die vaker worden gebruikt.

Heb je een voornaam die niet zo vaak voorkomt, dan weeg je waarschijnlijk af hoe makkelijk je daarop gevonden wordt. Wil je wat anoniemer daten, dan kies je voor een fictieve naam; een andere nickname.

 

Verschil per site

Per site zijn er verschillen in nicknames. Zo zie je op de ene site een voorkeur voor fancy namen als Tijgertje, Krijger, Wijnliefhebber of Gezelligsamen en op een andere site meer afkortingen als MvdB83 en KBP020. Weer een andere site kenmerkt zich door veel ‘gewone’ namen, waarbij al snel blijkt dat het een vervanging is van een niet-zo-algemene naam. Bijvoorbeeld: Marianne, Liesbeth, Peter, Jacob. In het echt heten die toch nog anders.

 

Wat is wijsheid?

Natuurlijk datgene waar jij je goed bij voelt. Als je een naam kiest die lijkt op je eigenlijke naam, blijft de verwachting van de ander dicht bij hoe je echt heet. Voorbeelden: Marjon als je Marjan heet. Of Elise als je Marise heet. En Wim als je Kim heet of Paul als je Peter heet. Want als je deze namen hoort, is de klankkleur van de echte naam niet heel afwijkend en de associatie van de mens die erbij hoort, ligt vaak in dezelfde lijn.

Dat wordt anders als je bijvoorbeeld Berend heet en als nickname Marvin kiest. Bij Berend zien de meesten een andere man voor zich dan bij Marvin. Net zoals je bij Mariëlle een andere vrouw verwacht dan bij Truus. Om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen.

 

Waarom je er goed over na wilt denken

Al voordat je op een profiel klikt, heb je in het overzicht met de zoekresultaten al heel veel gedachten door je hoofd gehad:

  • “Ze ziet er goed uit”
  • “Wat lacht hij leuk op die foto”
  • “Hij heeft tattoos”
  • “Ze draagt een bril”
  • “Hij lijkt stevig”
  • “Zij is behoorlijk lang”
  • “Oh, ik heb een collega die Brandon heet en dat is me toch een ….”
  • “Goh, ze heet Yvonne, zou het net zo’n type zijn als het buurmeisje dat zo heet?“

En in die splitseconds beslis je of je verder bladert of het profiel opent. Heel menselijk, maar de vraag is of het de juiste gedachten zijn die jouw keuze bepalen. Daar kan ik nog veel meer over vertellen en dat zal ik ook doen in andere blogs of webinars.

 

En nu jij

Als ik het nu beperk tot de keuze van de nickname, dan voel je nu hopelijk al aan dat het de moeite waard is om die zorgvuldig te kiezen. Die kan namelijk zomaar bepalend zijn voor het al dan niet openen en lezen van je profiel.

En bepalend zijn voor de verwachting die je wekt. Je kunt nog zo zorgvuldig zijn bij het selecteren van de foto’s die je bij je profiel plaatst, als je nickname daar niet op aansluit, kun je zomaar al kansen verspeeld hebben.

Welke naam ga jij gebruiken?

 

Dit en nog veel meer ontdek je over daten in het online datingcoachingsprogramma Succesvol Daten. Met al die fijne kneepjes vind je sneller en makkelijker je partner. Start vandaag nog om je kansen vroeg in het jaar optimaal te benutten. Je kunt ook een gratis Strategie-gesprek met me afspreken om samen te bepalen wat de beste keuze voor je is om die nieuwe liefde in je leven te krijgen.