In het blog over het schrijven van je profieltekst is al een aantal tips vermeld. Er zijn er natuurlijk nog veel meer te geven en daarom dit blog van vandaag. We willen namelijk nog wat dieper ingaan op de teksten die in het eerste tekstblok worden geschreven (omschrijving van mijzelf). Je kunt ook die informatie dan gebruiken bij het schrijven van je eigen tekst.

Blader eerst eens een aantal profielen op een datingsite door en kijk eens naar de beschrijving die mensen van zichzelf geven. Kom daarna de rest van dit blog nog even lezen.

 

De vragen die je je kunt stellen zijn:

  • hoeveel ben ik nu te weten gekomen over die persoon? Wat voor type mens is het? Wat voor een karakter, wat voor aard?
  • wat heeft diegene van zichzelf laten zien? Welke talenten of kwaliteiten lees ik?
  • wat voor type mens ga ik ontmoeten als ik een contactverzoek doe? Wat vindt hij of zij leuk, waar houdt diegene van, wat zijn haar of zijn passies?
  • hoe dicht staat diegene bij zichzelf? Of: hoezeer is diegene zichzelf?

Overigens: welk inzicht krijgt een ander in jou als je nu je eigen profiel naleest?

Of je antwoord krijgt op deze vragen, hangt af van de tekst die geschreven is. Als je kritisch hebt gelezen, zul je slechts in een beperkt aantal profielen een echte omschrijving van de persoon krijgen. Wat je dan wel gelezen hebt:

  • ik ben een moeder, ik ben een vader die …..
  • ik ben een weduwe, ik ben een weduwnaar die ……
  • ik ben een zakenvrouw, ik ben een zakenman die …….
  • ik ben een onderwijzeres, ik ben een onderwijzer die ……

Je bent eigenlijk heel veel en tegelijkertijd ook heel weinig wijzer geworden van deze profielen. Wat je wél weet is dat diegene zijn of haar identiteit blijkbaar vooral ontleent (waarschijnlijk onbewust) aan de rol die hij of zij heeft in het maatschappelijk leven. Maar het vertelt jou niets over de persoon zelf! Het feit dat iemand weduwe of weduwnaar is, impliceert dat hij of zij een -waarschijnlijk gevoelig- verlies heeft geleden. Het feit dat iemand onderwijzer(es) is, impliceert dat hij of zij een baan heeft waarbij hij/zij voor de klas staat. Maar wie het is? Geen idee! Is hij of zij sportief, jeugdig, open-minded, intelligent, zorgzaam, gevat, enthousiast, depressief, etcetera?

We begrijpen best dat het eng is om over jezelf te schrijven en dat het veiliger voelt om vanuit je rol in het leven te schrijven. Zolang je je dat bewust bent, is dat ook niet erg. Het is echter wel van belang dat je je realiseert dat het op onbewust niveau bij de lezer een andere reactie oproept dan jij waarschijnlijk hoopt.

Als je echt zover bent dat je over jezelf wilt schrijven, dat je jezelf durft te laten zien, dan beschrijf je wie jíj bent. Dat is niet je rol die je in het leven vervult of de baan die je hebt; dan beschrijf je welke eigenschappen je hebt, welke talenten je bezit en wat voor type je bent. Hoe ziet dat er dan uit?

Een voorbeeld:
Ik ben een vrolijke, (soms te) enthousiaste vrouw die het daardoor altijd druk heeft. Ik ben in heel veel dingen geïnteresseerd met als gevolg dat ik vaak op stap ben. Gezellig met vrienden uit eten, een bezoek aan een expositie met een goede vriendin, na werktijd samen met mijn collega’s naar een workshop kerststukjes maken. Ik kan ook lekker rustig thuis een boek lezen, de kozijnen van een nieuw verfje voorzien of een avond voor de buis hangen met een wijntje.

of:
Sportief, soms komisch met een groot gevoel van ‘zelfspot’. Serieus en filosofisch op zijn tijd. Relativerend. Heb een brede interesse in mensen, zaken en dieren. Voel me aangetrokken tot probleem oplossen. Soms een beetje gehaast en soms een beetje ‘kan mij niet schelen’. Weet me in elk gezelschap aan te passen. Meestal casual gekleed maar ook in strop. Ik ben gek op mijn drie kinderen die om de week bij mij zijn (co-ouderschap).

Je ziet dat je je met zulke omschrijvingen veel beter een beeld kunt vormen van de persoon die je al dan niet zou willen leren kennen. Zo ook zou een ander jou al veel beter kunnen inschatten en het geeft hem of haar veel meer een totaalplaatje, zeker als je ook nog een (aantal) foto(‘s) bij je profiel geplaatst hebt.

"En werkt het op deze manier dan echt beter?", horen we je je al bijna afvragen. Het antwoord is ja. Want sinds vorige maand is in onze naaste familie- en vriendenkring de zevende single gelukkig geworden met een nieuwe partner via D-Date. Natuurlijk is zij -doordat wij haar op deze manier wat directer ondersteuning hebben kunnen geven- iets in het voordeel geweest, maar alle tips staan ook in onze weblogs

We hopen je met dit blog meer inzicht in jezelf en in profielen op de site te hebben gegeven. Je kunt in ieder geval eens met een andere blik naar je eigen profiel kijken en naar dat van anderen. Er komen zeker nog meer blogs over dit onderwerp dit jaar, dus laat je e-mailadres achter in het vakje rechtsboven van dit weblog om op de hoogte gesteld te worden als er nieuwe tips zijn of zet de rss-feed aan. Je mist dan geen enkele tip en vergroot je kans op het bereiken van je doel.