Deze keer een vraag die bij velen boven komt als zij hun partner hebben verloren. Het antwoord is niet zo simpel als je misschien denkt. Zo maakt het verschil of je je partner plotseling hebt verloren of na een ziekbed.

 

Wanneer komt het moment dat je zélf
weer een partner wilt vinden?

Bij een plotseling overlijden ben je niet voorbereid op het afscheid en heb je veelal even tijd nodig voordat je nieuwe situatie helemaal tot je doordringt. Er is onverwachts veel te regelen en dat neemt in die eerste periode de meeste tijd in beslag. Je leeft in die periode grotendeels op de automatische piloot en velen hebben pas na een paar maanden echt in de gaten dat ze nu alleen zijn.

Als je partner na een ziekbed overlijdt, heb je vaak al in de laatste weken of maanden met elkaar over de te regelen zaken gesproken en soms ook al over het leven na het overlijden. Natuurlijk heb ook jij tijd nodig om het wegvallen van je partner te verwerken, maar doordat je mentaal enigszins voorbereid bent doorloop je dat proces naar verhouding wellicht wat sneller.

Uit ervaring en uit de adviesgesprekken weten we dat het alleen thuis komen na een werkdag, een feestje of een avond bij vrienden het moeilijkst wordt gevonden. Je wilt je belevenissen met iemand kunnen delen en erover kunnen napraten. Ook het alleen gaan slapen en weer opstaan zijn momenten waarop je mist wat je zo fijn hebt gevonden. Door dat soort momenten ontstaat vroeg of laat het verlangen om toch weer een nieuwe partner te vinden.


Wanneer vindt je omgeving dat je weer een partner ‘mag’ vinden?

Dát is een hele andere vraag! Je (kinderen en) familie, vrienden en collega’s maken namelijk een heel ander rouwproces door dan jij. Zij zien jou je leven weer oppakken en als je weer een beetje een ritme hebt gevonden, vinden ze al snel dat je je ‘er goed doorheen slaat’. Dat is nog iets heel anders dan het zich voor kunnen stellen dat je weer een partner zou ontmoeten. Daarbij uiten ze ook regelmatig een oordeel als: ‘het is te vroeg, het hoort nog niet, denk aan de kinderen, etc.’  Vrij vaak duidt zo’n opmerking op het feit dat de persoon die dat zegt nog niet kan wennen aan (of gedacht heeft aan) het idee dat jij een nieuwe partner zult vinden. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg voorbeelden van familieleden en vrienden die zich in jouw situatie kunnen verplaatsen en zich open willen stellen om er met je over te praten en met je mee te leven als je iemand gaat ontmoeten.

 

Jouw periode

Je zult dus begrijpen dat een exact aantal weken of maanden niet is aan te geven. Als het voor jou goed voelt, is het jouw moment om je open te stellen en misschien ook actief te gaan rondkijken. Dat je nog genoeg keren zult denken ‘doe ik hier goed aan?, wil ik dit al?’ hoort bij het hele proces.

Je vergemakkelijkt het voor jezelf en de mensen om je heen door zo duidelijk mogelijk aan te geven hoe je je voelt en waar je staat in jouw verwerkingsproces (en straks je ontmoetingsproces). Je biedt je familie en vrienden daarmee de kans om stap voor stap mee te groeien naar de ontmoeting van je nieuwe partner en stelt ze niet plotseling voor een voldongen feit.

Je kinderen en naaste vrienden kunnen je in die nieuwe fase van je rouwproces steunen door je te vertellen wat zij zien gebeuren. Soms heb je zelf niet precies in de gaten of je nu echt al aan een relatie toe bent of vlucht voor de eenzaamheid. Zij kunnen je met wat voorbeelden dan duidelijk maken hoe zij je zien functioneren. Het is goed om daarnaar te luisteren en je af te vragen hoe het komt dat zij dat zo zien. Soms geeft het aanleiding om een pas op de plaats te maken, soms kun je ze -door over je gevoel te vertellen- meer begrip laten krijgen voor jouw volgende stap. Hoe het ook zij, het is vooral belangrijk dat je je eigen pad blijft kiezen.

Wedden dat je zult ervaren dat het ook wel weer heel leuk is om deze nieuwe fase met anderen te delen?