Tijdens een vakantie in het buitenland vind ik het heerlijk om daar te onderzoeken hoe het spel van de liefde er wordt gespeeld. Ik ben en blijf immers datingcoach, ook als ik vakantie heb šŸ˜‰

Onlangs bezochten mijn man en ik Rome. Een prachtige, grote stad, waarin het leven bruist van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en diep in de nacht. Het klimaat nodigt uit om buiten te zijn en er wordt dan ook druk geflaneerd. Wat daarbij opvalt, is dat er duidelijker rollen zijn in het spel van verleiden en veroveren dan bij ons.

De Italiaanse vrouw gaat super-vrouwelijk gekleed en loopt op hoge pumps, ook al is dat in zo’n oude stad een aanslag op je enkels. Het uiterlijk gaat vĆ³Ć³r het comfort. Zij is mooi opgemaakt en aan haar haar is duidelijk aandacht besteed.

De man die ernaast loopt, is echt de veroveraar. Ook hij heeft zich goed verzorgd en is zich duidelijk bewust van zijn uiterlijk. Hij is over het algemeen quasi-nonchalant of stoer gekleed, soms strak in het pak. Hij kijkt zelfverzekerd rond om zijn verovering te tonen, trots als hij op haar is. Zien en gezien worden, is waar het om gaat.

Het mag dan lijken of hij de leiding heeft, toch is dat de vrouw. Je ziet hem onzeker of ongemakkelijk worden, zodra zij zijn show minder waardeert of meer aandacht heeft voor andere mannen of vriendinnen die zij tegenkomt. Hij moet dan alles in de strijd gooien om het tij te keren. Dus zie je hem moeite doen om haar een plezier te doen en haar gunstig te stemmen. En dat kan ver gaan! Het mag geld kosten om daar gezien te worden waar het belangrijk is; de juiste bars en clubs, etc. En om gezien te worden met hetgeen ertoe doet; een goed merk tas, het nieuwste jurkje van een bekende designer, etc.

Als ik Nederlandse single vrouwen begeleid bij het vinden van hun partner, noemen zij vaak als eerste dat zij het belangrijk vinden gelijkwaardig te zijn, niet in een bepaalde rol gedwongen willen worden en vooral op waarde geschat willen worden. De Nederlandse mannen hebben ontzag voor de zelfbewuste en onafhankelijke vrouwen; zij blijven op een afstand en wagen zich nauwelijks nog aan het spel van de verleiding. En daar klagen de vrouwen dan weer over….

In het Italiaanse spel zijn die belangen net zo groot, doch ligt er een grote mantel overheen: die van het flirten, verleiden en veroveren. Daarin speelt de vrouw de belangrijkste rol doch is zij in staat de man te doen geloven dat hij die rol heeft. En het meest belangrijke is dat de Italiaanse vrouwen het verleidingsspel niet koppelen aan hun maatschappelijke positie, persoonlijke ambities enzovoort. In dat spel nemen zij de plek in die de man van hen verwacht en die hen duidelijke rollen geeft en genieten ze van zijn trots en zijn waardering voor hun vrouwelijkheid. Want ze weten dat ze het straks thuis toch voor het zeggen hebben…..