“Wat zie jij er stralend uit!” De dag van Charlotte begon goed. Ze stapte de deur uit en haar buurman pakte net de krant van de mat. Toen hij haar zag, maakte hij haar spontaan een compliment. Dat is nog eens leuk; daar is hij anders nooit zo scheutig mee.

Ze voelde zich ook goed vandaag. Voor het eerst sinds tijden. De date van gisteravond had haar zelfvertrouwen goed gedaan. Dat had een flinke knauw gehad toen ze maandenlang geen enkele reactie op haar profiel had gekregen. Ze had werkelijk geen idee wat er niet goed was, maar was inmiddels radeloos geweest. Kreeg ze voordien toch wel één tot twee contactverzoeken, ineens was het opgedroogd. Ja, ze was een jaartje ouder geworden, maar of dat het verschil nou maakte?

Ze realiseerde zich dat er iets moest gebeuren. In het webinar van een datingcoach had ze geleerd dat het niet om wachten op reacties gaat, maar om zélf actie nemen. Dat vond ze best wel eng. Het is nou eenmaal veel makkelijker om te wachten op een leuke reactie, dan zelf op iemand af te stappen.

Toen dat haar toch te lang duurde, had ze de stoute schoenen maar aangetrokken. Een andere tip van de datingcoach was om iemand een bericht te sturen en te beginnen met een compliment. Nou, dat had ze dan maar eens geprobeerd. En dat bleek lastiger dan gedacht. Want wat schrijf je nou aan een man waar je wel mee zou willen daten?

 

Het dilemma van Charlotte is herkenbaar. Want een compliment geven, is ook best lastig. Je begeeft je al snel op glad ijs. Wat de één als een compliment beschouwt, is voor een ander teveel vleierij.

Voorwaarde is, dat je je eigen gevoel laat zien. Dan ben je echt, ben je jezelf en voelt het voor de ander ook oprecht.

Voor veel singles is het lastig om dat eigen gevoel te laten zien. Zij openen hun contactverzoek met iets algemeens als ‘Je profiel spreekt me enorm aan.’ of iets als ‘Je lijkt me een zelfstandige, enthousiaste en ambitieuze man/vrouw.’  Dat is natuurlijk niet waar je de wereld mee verovert, laat staan die leuke single. Ik zie wekelijks heel veel contactverzoeken die singles schrijven en ik kan je vertellen dat dit de meest gebruikte zinnen zijn. Daarmee onderscheid je je dus niet.

Wat veel leuker is, is een echt compliment. Wat voelde je toen je het profiel van die single las? Wat gebeurde er met je? Als je dát gevoel beschrijft, laat je jezelf echt zien. Ja, dat is veel spannender dan je wellicht gewend bent, maar vele malen effectiever. Want je onderscheidt je ten opzichte van de andere singles die reageren en je maakt het persoonlijk.

Wat ga jij nu schrijven? Welk compliment geef jij de single die je wilt veroveren met je contactverzoek? Zet jouw compliment hieronder en ontdek of het overtuigt.